Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Lesser Spotted Woodpecker

Dendrocopos minor Linnaeus, 1758
Кіші тоқылдақ
Lesser Spotted Woodpecker male 1 / 2

male Easten Kazakhstan. Ust-Kamenogorsk.

all species photos · 365 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
16–⁠18 cm, wingspan 28–⁠30 cmweight 20–⁠32 g
when to see it
May — Julywinters: August — April
on the site
365 observationslast: 8 Oct 2026
videos
10

Description

С воробья. Характер окраски в общем как у других пестрых дятлов, хорошо отличается от них величиной, нет красного на подхвостье, спина белая с темными отметинами. У самца шапочка красная, у самки - охристо- или буровато-белая. Молодые окрашены как взрослые, но черные элементы с бурым оттенком, на спине больше темных штрихов. Самца уже можно отличать по красной шапочке, но она (как и у молодой самки) небольшая и с темными помарками. Вес 20-32 г, длина 16-18, крыло 8,9-10,0, размах 28-30 см.

Distribution

Lives in northern regions of Kazakhstan from Trans-Ural area eastward to Altai. Please see detailed distribution in Kazakhstan in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 365 →

Species videos · 10

all species videos · 10 →

Biology

Rare resident. Inhabits the deciduous, rarer mixed pine-birch forests and groves or shrub thickets with singles trees, both on plains and in mountains at altitudes to 1500-1700 m in Altai. Breeds in separate pairs, nest is located in tree hole (birch, asp, willow, apple-tree or poplar) at height 0.5-10, usually about 2 m above the ground. Clutch of 5-9 eggs is laid in May – early June, juveniles fledge in early June – July. Autumn dispersal begins in end of July.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.