Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Eurasian Three-Toed Woodpecker

Picoides tridactylus Linnaeus, 1758
Үшсаусақты тоқылдақ
Eurasian Three-Toed Woodpecker male 1 / 2

male Chernaya Uba river, Eastern Kazakhstan.

all species photos · 84 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
when to see it
May — Augustwinters: September — April
on the site
84 observationslast: 31 Oct 2026
videos
2

Description

У взрослого самца трехпалого дятла темя золотисто-желтое. Спина черная или черно-бурая. От задней стороны шеи, вдоль спины, тянется широкая белая полоса, иногда с темными отметинами. Надхвостье черное. Три центральные пары рулевых черные, две крайние белые, с черными полосками. Маховые черно-бурые, с мелкими пестринами на внешних опахалах и с более крупными пестринами на внутренних опахалах в основной их половине. На вершинах первостепенных маховых белые пятна. Испод крыла пестрый, черно-белого цвета. Бока головы черные; от глаз назад идет белая полоса, сливающаяся с белым цветом верхней части шеи. От основания клюва тянутся черные «усы». Горло, зоб, брюшко белые, бока с черными поперечными пестринами, которые сгущаются у подхвостья. Взрослая самка похожа на самца, но без золотистой «шапочки», лоб и темя у нее с белыми пестринками или (довольно редко) сплошь черные. Молодые в гнездовом наряде отличаются тем, что на лбу у них хорошо развиты желтые пестрины, образующие поперечное пятно. Первое маховое у молодых имеет округлую вершину, а не заостренную, как у взрослых. Размеры взрослых из Казахстана: самцы крыло 121 - 129; самки крыло 118-128 мм. Вес взрослых самцов: 52 - 71 г; самок: 57.5 - 75 г.

Distribution

Lives in mountain forests of Eastern and South-Eastern Kazakhstan. Please see the detailed distribution in Kazakhstan in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 84 →

Species videos · 2

all species videos · 2 →

Biology

Rare resident. Inhabits the coniferous (spruce, fir, larch or cedar), rarer mixed forests with dead woods; on Altai up to 1700 m, in Tien Shan between 1500 and 2600 m. Breeds in separate pairs, nest is located in tree holes (spruce, larch) at height up to 20 m above ground. Clutch of 3-5 eggs is laid in May. Both parents incubate clutch (male has a brood patch) and feed juveniles which fledge in July (but nest with nestlings recorded 26 August 1937). Three-toed Woodpecker not disperses in foothills, far from the breeding sites.

Sources

"Птицы Казахстана" том 3. "Наука". Алма-Ата, 1970. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.