Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Great Spotted Woodpecker

Dendrocopos major Linnaeus, 1758
Үлкен тоқылдақ
Great Spotted Woodpecker male 1 / 3

male VKO

all species photos · 1015 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
22–⁠27 cm, wingspan 42–⁠47 cmweight 60–⁠100 g
when to see it
April — Augustwinters: September — March
on the site
1015 observationslast: 5 Nov 2026
videos
16

Description

Размером с дрозда. Верх головы и шеи, спинная сторона и подхвостье иссиня-черные, плечи, щеки, бока шеи белые, брюхо грязно-белое, подхвостье светло-красное. Маховые перья черные с белыми пятнами, образующими на черном фоне сложенного крыла белые поперечные полосы. Хвост черный, за исключением двух крайних рулевых перьев, которые белого цвета. Глаза буровато-красные, клюв свинцово-черный, ноги темно-бурые. У самца есть красное пятно на затылке, у самки весь верх головы черный. От белоспинного дятла отличается черной спиной, ярко-красным подхвостьем, отсутствием черных штрихов на боках, от малого дятла отличается гораздо более крупными размерами, черной спиной, красным подхвостьем, от трехпалого дятла - черной спиной и наличием красного в оперении. У молодых всё темя красное, с черными штрихами, подхвостье розовое, отличаются от молодых белоспинных дятлов черной спиной и отсутствием черных штрихов на боках. Первогодки в первую зиму, весну и до первой линьки от более старых наличием заметной разницы в окраске больших верхних кроющих второстепенных маховых: часть перьев при постювенальной линьке сменяется на новые черные, а часть остается от птенцового наряда, они тусклые, черно-бурые. У более старых птиц эти перья примерно одинаково черные. Вес 60-100 г, длина 22-27, крыло 13,5-15,0, размах 42-47 см.

Distribution

Inhabits forests of northern Kazakhstan from Trans-Ural area eastward to Altai, and also in mountain forests of Tien Shan and Dzhungar Alatau. Please see the detailed distribution in the section Subspesies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 1015 →

Species videos · 16

all species videos · 16 →

Biology

Common, in some places rare resident. Inhabits the old deciduous, mixed and coniferous forests on plains and in mountains at altitudes up to 2600 m. On dispersing occurs in gardens, shelterbelts and very rare in open treeless landscape with bushes only. Breeds in separate pairs in tree holes (asp, willow, birch, pine or spruce) at height 2-20 m above the ground. Clutch of 5-7 eggs is laid in end of April to late May. Female incubates clutch for 13-14 days. Both parents feed juveniles which fledge in end June – late July.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.