Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Eurasian Wryneck

Jynx torquilla Linnaeus, 1758
Дүпілдек
Eurasian Wryneck

Serebryansk. Eastern Kazakhstan.

all species photos · 277 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
17–⁠20 cm, wingspan 25–⁠30 cmweight 32–⁠48 g
when to see it
April — September
on the site
277 observationslast: 19 May 2026
videos
4

Description

Чуть больше воробья. Внешне скорее похожа на воробьиную птицу с длинной подвижной шеей, чем на дятлов, сохраняет внешнее сходство с ними только в строении ног (назад направлены 1-й и 4-й пальцы) и в характере полета - он волнистый, состоит из чередования быстрых взмахов и полета по инерции со сложенными крыльями. Хвост не опорный, слегка закругленный. Спинная сторона птицы серовато-бурая с темными волнообразными полосами и крапинками и светло-бурыми пятнами, от темени до нижней части спины тянется продольная черновато-бурая полоска. Брюшная сторона белая с редкими бурыми пятнами, горло и нижняя часть шеи желтые с поперечными волнообразными полосами. Маховые перья с черно-бурыми каемками, на хвосте пять темных дугообразных полос. Глаза желтовато-красные, клюв и ноги желтоватые. Самец и самка внешне неотличимы, молодые похожи на взрослых, но рисунок менее четкий, серые пятна с буроватым налетом, черные - тусклые. Вес 32-48, длина 17-20, крыло 8,0-9,7, размах 25-30 см.

Distribution

Breeds in Ural valley (in south to Budarino village), Ilek valley, on Kokchetav upland, in Irtysh valley, on Southwest Altai and Southern Altai. At Tarbagatay foothills in Karabuta village displaying male recorded 10-12 June 2004. In rest areas occurs on migration only. Regularly recorded in highlands of Zailiyskiy Alatau ridge, Bolshoye Almatinskoye lake, where observed in August 1973-1977.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 277 →

Species videos · 4

all species videos · 4 →

Biology

Common breeding migrant. Inhabits flood-plain deciduous forests, birch-forest patches in forest-steppe zone, mountain deciduous and mixed forests in river valleys or nearby lakes (on Altai up to 1900 m.). On migration occurs in steppes and deserts with bushes near water, in gardens, parks, shelterbelts and in highlands up to 2800 m. Arrives singly in mid-April – early May, migration finishes in early June. Breeds by separate pairs at distance 150-200 m one from another. Nests is located in tree holes (elm, birch, asp, poplar, willow or larch), nest-boxes or in cavities of log-houses, at height 1-12 m above the ground, without any lining. Clutch of 6-12 eggs is laid in end of May to late June. Female incubates clutch for 11-12 days from laying of last egg. Juveniles fledge in July – early August. Re-nesting after loss of first clutches is probably. Autumn migration begins in early August, from area of Markakol lake birds disappear until the end of August. At Chokpak Pass latest birds recorded in end September to early October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.