Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Grey-Headed Woodpecker

Picus canus Gmelin, 1788
Боз тоқылдақ
Grey-Headed Woodpecker male 1 / 3

male VKO. Ust-Kamenogorsk.

all species photos · 272 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
25–⁠28 cm, wingspan 38–⁠42 cmweight 90–⁠170 g
when to see it
May — Augustwinters: September — April
on the site
272 observationslast: 4 Sep 2026
videos
4

Description

Крупнее большого пестрого дятла. Спинная сторона серовато-зеленая, на пояснице - яркая зеленовато-желтая. Низ тела и голова в основном серые. Глаза белые, с серовато-голубым, красноватым или розовым оттенком. У самца красная шапочка, у самки на темени только черные пестрины, красного нет, зеленый цвет на спине тусклее. "Усы" и небольшая полоска между клювом и глазом черные. На усах не бывает красных перьев, красный цвет на шапочке самца достигает только темени. Молодые окрашены в общем как взрослые, у самцов уже красная шапочка, но все оперение более серое, почти сплошь с неясной черноватой рябью, усы и уздечка неясные, глаза красноватые или красно-бурые. Вес 90-170 г, длина 25-28, крыло 14,3-15,1, размах 38-42 см.

Distribution

Inhabits forests of South-Western Altai and Kalbinsky Altai. During autumn-winter dispersing occurs also in Ural valley and in northern Kazakhstan. Please see more detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 272 →

Species videos · 4

all species videos · 4 →

Biology

Rare resident. Inhabits mixed forests, up to 1900 m in Altai. Breeding in separate pairs in tree holes (asp, larch) at height 3-5 m above the ground. Nesting hole is bored by both male and female. Clutches of 3 eggs was found 19 May 1982, but eggs laying begins probably in end of April - early May. Brood recorded in early July. Dispersing birds were observed from October to mid-March.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.