Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Rock Pigeon

Columba livia Gmelin, 1789
Көк кептер
Rock Pigeon

Jarma region, East Kazakhstan oblast

all species photos · 585 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
32–⁠38 cm, wingspan 67–⁠72 cmweight 200–⁠380 g
when to see it
April — Augustwinters: September — March
on the site
585 observationslast: 17 Oct 2026

Description

Общеизвестная птица. Исходная, "дикая" окраска сизая, с фиолетовым, медно-красным и зеленым отливом на шее. Отличается от клинтуха белой поясницей, светлым, почти белым исподом крыла, сверху на крыле две сплошные черные полосы. От вяхиря отличается теми же признаками, меньшими размерами, отсутствием белой полосы поперек крыла и белого пятна на шее. В городских и сельских популяциях голубей есть однотонно темные, почти черные птицы, а также особи с большим или меньшим количеством белых и (или) коричневых перьев. Есть также птицы с сизой поясницей, похожие на клинтухов, но по другим признакам они хорошо отличимы. Стаю сизых голубей легко отличить от стаи клинтухов, т.к. в ней всегда есть особи с белой поясницей, черные или пегие. Молодые птицы "дикой" окраски отличаются от взрослых буроватым налетом на сизом оперении, серым или коричневым цветом глаз, в отличие от красного или оранжевого - у взрослых. Вес 200-380 г, длина 32-38, крыло 21.0-23.8, размах 67-72 см.

Distribution

Wild Rock Dove breeds mostly in mountains and foothills of southern, eastern and south-eastern Kazakhstan. Please see the detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 585 →

Biology

Common resident. In wild inhabits the rocky cliffs in low and high mountains at altitudes to 2000-2500 m, the caves, clay precipices, cracks, old grave monuments; in villages and towns hybridizes with feral Dove. Breeds by separate pairs or in colonies up to 25-30 pairs. Nest is built from thin twigs in clay holes, rock niches etc. Clutch of 2 eggs is laid in April to July. Both parents incubate clutch and care for chicks. Rears two or three brood per season. Regularly flies to cereals fields to feeding at morning and in evening.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.