Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Eurasian Collared Dove

Streptopelia decaocto Frivaldszky, 1838
Сақиналы түркептер
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
31–⁠33 cm, wingspan 47–⁠55 cmweight 135–⁠250 g
when to see it
March — Augustwinters: September — February
on the site
677 observationslast: 26 Oct 2026
videos
1

Description

Меньше и гораздо стройнее сизого голубя, примерно с обыкновенную горлицу. Верх тела и сложенных крыльев песочного цвета, голова и грудь серовато-рыжие, с приятным розовым оттенком. От обыкновенной и большой горлиц отличается отсутствием темных пестрин на спине и кроющих крыла, верх однотонный, подкрылья светлые; на шее сзади изящное узкое черное полукольцо в белом ободке. Белый цвет на хвосте занимает около или более трети площади рулевых, а не выглядит только кромкой. Отчетливого полового диморфизма нет, самки окрашены чуть более блекло. У молодых нет розового оттенка, вместо него охристый налет на груди и спине, нет черного полукольца, меньше белого на хвосте. Вес 135-250 г, длина 31-33, крыло 17.3 - 18.8, размах 47-55 см.

Distribution

Breeds in Ural valley and villages and towns of northern parts of Kustanai and Aktobe oblasts. And also in foothills and mountains from Tashkent to Altai and in Irtysh valley to Pavlodar. Please see the detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 677 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Common, in places rare resident. Inhabits villages and towns in which prefers localities with one-storey houses. Breeds by separate pairs often not far one from another. Nest is built from thin twigs on trees or houses’ niches. Clutch of 2 eggs is laid from March. Both parents incubate clutch and feed juveniles. Rears two or probably three brood per year. In autumn gathers near grain elevators, zoos, farms and other food-rich places, sometimes small flocks of Collared Doves fly to nearby stubble fields. Winter is a critical period for this bird who can’t survive feeding only natural foods without human support.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.