Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

European Turtle Dove

Streptopelia turtur Linnaeus, 1758
Кәдімгі түркептер
European Turtle Dove adult 1 / 2

adult Sorbulak lake, Almaty region

all species photos · 60 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN VUvulnerable
sizes
26–⁠30 cm, wingspan 47–⁠55 cmweight 100–⁠210 g
when to see it
April — September
on the site
60 observationslast: 6 Jun 2026

Description

Заметно меньше сизого голубя. Преобладающая окраска рыжеватая, на спине и верхе крыльев - рыжая, голова в основном сизая, винно-розовый и сизый налет на груди. От голубей отличается более изящным телосложением, рыжеватой окраской, закругленным хвостом с белыми краями, что хорошо видно в полете. По бокам шеи "зеркальце" из чередования черных и белых полосок. Сходство с большой горлицей очень велико, обыкновенную следует отличать по преобладанию рыжего на спине и верхних кроющих крыльев: обыкновенная горлица выглядит сверху рыжей с темными пестринами (большая производит впечатление темной, с чешуйчатым рыжим рисунком). Самцы немного крупнее самок, окраской не отличаются. Молодые окрашены более однотонно, нет розового оттенка на груди, "зеркальца" на шее, ноги бурые, глаза коричневые (у взрослых - оранжевые). Вес 100-210 г, длина 26-30, крыло 16.0-18.5, размах 47-55 см.

Distribution

Breeds in almost all parts of Kazakhstan except Northern Kazakhstan and waterless deserts. Please see the detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 60 →

Biology

Common, in places numerous breeding migrant. Inhabits mostly various deciduous forests, or rare pine forests, shrub spots in open lands, shelterbelts, gardens and forested villages and towns. The necessary condition for the breeding is the existence of water source in close vicinity. Arrives in the end of April – mid-May by flocks of several dozen but sometimes to one hundred birds. Migration at Chokpak Pass finishes in mid-May. Breeds by separate pairs not far one of another. Nest is built from thin twigs on the tree or bush at height 0.5-6 m (rare 15 m) above the ground. Clutch of 2 eggs is laid in mid-May to mid-July. Both parents incubate clutch for 13-14 days and later feed juveniles which fledge at age about 20 days old. Rears two or probably three brood per season in southern regions, but one only in northern ones. Re-nesting after loss of first clutch is common. Flying juveniles recorded from end of June. Autumn migration begins in end of July – August. Adults and juveniles migrate in the same flocks of 10-25 to sometimes 200-300 birds (on Mangyshlak), together with Oriental Turtle Dove often. Latest birds recorded in end September – early October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.