Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Oriental Turtle Dove

Streptopelia orientalis Latham, 1790
Үлкен түркептер
Oriental Turtle Dove adult 1 / 2

adult Dzungar Alatau, Mynshukur

all species photos · 728 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
33–⁠35 cm, wingspan 55–⁠60 cmweight 170–⁠300 g
when to see it
March — October
on the site
728 observationslast: 5 Nov 2026
videos
1

Description

Очень похожа на обыкновенную горлицу (с большого расстояния практически неотличимы), немного крупнее. Следует отличать от обыкновенной горлицы по общему тону верха тела: он в общем бурый, ближе можно разглядеть чешуйчатый рисунок, образованный рыжими каемками перьев спины и кроющих крыла. Белая полоса по краю хвоста более узкая и тусклая. "Зеркальца" по бокам шеи состоят из чередования черных и сизых (не белых) полосок. Голова и грудь более рыжевато-коричневые, чем у обыкновенной горлицы. Самка лишь незначительно отличается от самца более тусклой окраской груди. Молодые еще более блеклые, без полосатых пятен на боках шеи. Вес 170-300 г, длина 33-35, крыло 17.5-22.0, размах 55-60 см.

Distribution

Breeds in northern regions of Kazakhstan and in mountains of eastern and south-eastern ones. On migrations occurs eastward from Turgai depression. Please see the detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 728 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Numerous breeding migrant. Inhabits coniferous, mixed or deciduous forests on plains and in mountains up to 1600 (Altai) – 2600 (Talasskiy Alatau) m. Arrives in mid-March to mid-May, migration finishes in end of May – mid-June. Breeds by separate pairs. Nest is built from thin twigs on the bush (hawthorn, honeysuckle, dog-rose) or tree (spruce, pine, fir, juniper, birch, asp, willow, apple-tree, apricot-tree) at height 1-4 to 10 m above the ground. Clutch of 2 eggs is laid in mid-May – mid-July. Probably rears two brood per season; re-nesting after loss of first clutch is common. Both parents incubate clutch for about 20 days and then feed juveniles. As soon as breeding finishes the broods join in flocks and disperse on stubble fields and other rich-food places. Autumn migration begins in August by flocks of several dozen birds. Mass flight occurs in end of August – first half of September. Odd individuals linger to end of November – early December.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.