Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Laughing Dove

Streptopelia senegalensis Linnaeus, 1766
Кіші түркептер
Laughing Dove adult 1 / 2

adult Almaty, Samal

all species photos · 382 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
26–⁠29 cm, wingspan 40–⁠43 cmweight 90–⁠130 g
when to see it
March — Octoberwinters: November — February
on the site
382 observationslast: 5 Nov 2026

Description

Маленькая изящная горлица с преимущественно рыжей окраской верха, голова и грудь буроватого винно-розового цвета, по бокам шеи сгущения черных пестрин, на крыльях сверху большие голубовато-сизые поля. В пропорциях примечательны короткие закругленные крылья и длинный ступенчатый хвост. Помимо разницы в размерах, отличается от обыкновенной и большой горлиц однотонным верхом, от кольчатой горлицы - более темной и яркой окраской, отсутствием черного полукольца и наличием черных пестрин на шее, темными подкрыльями. Молодые тусклее, без винно-розового налета и без темных пестрин на шее, на перьях спины и верхе крыльев есть светлые каемки. Вес 90-130 г, длина 26-29, крыло 12.4-14.4, размах 40-43 см.

Distribution

Recent years widely settled in southern and eastern Kazakhstan. Now breeds in north to Aralsk and Betpak-Dala (Chulak-Espe, Koyandyozek, Dzhambulgora); in Kurgaldzhino appeared in 1993; by the foothills of Tien Shan and Dzhungarskiy Alatau expanded to Zaysan depression, Southwest Altai (Ridder, Akzhar, Shemonaikha, Bolshenarymskoye, Alekseyevka, Katon-Karagay, Kurchum) and Semipalatinsk. In July 1981 two birds seen at Karaganda airport. In 1965 appeared in Pavlodar where was common until 1987. Wandering birds observed near Orenburg, in Naurzum Reserve (in 1987, 1993, 1994, 1995, 1998 and breeds now), on Tengiz lake 16-23 May 1978.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 382 →

Biology

Numerous in places rare resident. Inhabits the villages and towns, prefers the localities of single-storey buildings. Breeds by separate pairs not far one from another. Nest is built from thin twigs in buildings mostly, and rare on trees, bushes. Clutch of 2 eggs is laid from end of February – March until October. Both parents incubate clutch and feed juveniles. Female begins to lay the eggs of next clutch for 1-3 days before the fledging of juveniles who later fed by male, but sometimes juveniles return to roost with female in new nest. Rears two, three or more brood per season. In late summer and in autumn birds join in small flocks and gather near grain elevators, mills and other food-rich places. Very rare occurs outside the villages and towns. Winter is a critical period for Laughing Dove who can’t survive feeding only natural foods without human support.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.