Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Stock Pigeon

Columba oenas Linnaeus, 1758
Түз кептері
Stock Pigeon adult

adult Toretam area, Karmakchi region, Kyzylorda oblast

all species photos · 141 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
32–⁠36 cm, wingspan 63–⁠70 cmweight 230–⁠320 g
when to see it
March — Octoberwinters: November — February
on the site
141 observationslast: 17 Oct 2026

Description

Немного меньше и короткохвостее сизого голубя. Окраска сизая, на шее с зеленым и красноватым отливом. Отличается от сизого голубя "дикой" окраски сизой поясницей (одного цвета со спиной), нижняя поверхность крыла тоже сизая; ряды темно-серых пестрин не сливаются на раскрытом крыле в сплошные темные полосы. Стаи клинтухов обычно держатся обособленно и легко узнаваемы по однообразной сизой окраске птиц. От вяхиря отличается отсутствием белых пятен на крыльях и шее, от горлиц - сизой окраской и отсутствием белого на конце хвоста. Самцы очень незначительно отличаются от самок более крупными размерами и более ярким отливом на шее. Молодые похожи на взрослых, но оперение у них с буроватым оттенком, цветной отлив на шее слабый. Вес 230-320 г, длина 32-36, крыло 17.6-22.8, размах 63-70 см.

Distribution

Breeds in Ural valley, and in some places of northern and south-eastern Kazakhstan. On migrations occurs everywhere. Winters in south of country. Please see the detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 141 →

Biology

Rare breeding migrant but quite numerous on migration. Inhabits the oak, elm, willow flood-plain forests, the mixed forests, and the willow, poplar, ash, maple groves. On migration occurs in open lands, stubble fields, river valleys. Arrives in end of March – April by small flocks of 5-20 birds, migration finishes in early May. Breeds by separate pairs, in suitable habitat not far one from another. Nests is located in tree holes (in south regions in holes of Asiatic Poplar). 2 eggs in clutch. No data about breeding from Kazakhstan. Autumn migration begins in end of August. Mass flight occurs in Ural valley and in foothills of Western Tien Shan where flocks of several hundred birds are not rare. Adults and juveniles migrate in the same flocks. Latest birds recorded in end of October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.