Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Wood Pigeon

Columba palumbus Linnaeus, 1758
Дыркептер
Wood Pigeon adult 1 / 2

adult Uralsk, Kirov park, West Kazakhstan oblast

all species photos · 815 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
38–⁠46 cm, wingspan 75–⁠80 cmweight 400–⁠650 g
when to see it
April — Octoberwinters: November — March
on the site
815 observationslast: 24 Oct 2026
videos
2

Description

Значительно крупнее сизого голубя. Общая окраска сизая, на груди винно-розовый оттенок. На шее с каждой стороны по белому и зеленому пятну. В полете сверху хорошо видно удлиненное белое пятно поперек крыла, что отличает вяхиря от всех других голубей. Крыло снизу темное, как у клинтуха. Глаза желтые, клюв оранжевый с желтой вершиной. Самцы слабо отличаются от самок чуть большей величиной, более крупными белыми пятнами на шее, зеленые пятна ярче. Молодые отличаются от взрослых буроватыми и рыжеватыми тонами в оперении спины, отсутствием отлива, глаза и клюв бурые, белые пятна на шее маленькие. Вес 400-650 г, длина 38-46, крыло 23.0-26.5, размах 75-80 см.

Distribution

Breeds in Ural valley, foothills of southern and south-eastern Kazakhstan, and in some places of northern Kazakhstan. Please see the detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 815 →

Species videos · 2

all species videos · 2 →

Biology

Numerous breeding migrant. Inhabits the elm, poplar, oak flood-plain forests, the steppe birch-asp forests, the spots of mixed forests, groves, the old elm shelterbelts, the apple-tree groves and coniferous mountain forests at altitudes 1000-2500 m. Appears in mid-March – April by flocks of one-two dozen birds. Migration finishes in early May. Breeds by separate pairs at distance 50-100 m one from another. Nest is built from thin twigs on deciduous (elm, poplar, apple) or coniferous (spruce, juniper) trees at height 1.2-20 m above the ground. Clutch of 2 eggs is laid in end of April – early July; the latest clutches were found in end of August. Both parents (mostly female) incubate clutch for 17-18 days and feed juveniles which fledge at age about 20 days old. Rears two broods per season, re-nesting after loss of first clutch is common. In late summer broods join in large flocks of to several hundred birds and often feed on stubble fields. Autumn migration begins in September, latest birds observed in mid-October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.