Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Black-crowned Night Heron

Nycticorax nycticorax Linnaeus, 1758
Бақылдақ құтан
Black-crowned Night Heron adult 1 / 3

adult Almaty area. Sorbulak.

all species photos · 248 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
58–⁠65 cm, wingspan 105–⁠112 cmweight 370–⁠800 g
when to see it
March — October
on the site
248 observationslast: 17 Apr 2026

Description

Коренастая коротконогая цапля, телосложением похожая на выпь, заметно меньше ее, немного крупнее вороны. Взрослые птицы окрашены очень характерно в сочетания белого, серого и черного. В брачное время у взрослых на затылке изящное украшение из трех длинных тонких белых перьев. В полете наиболее характерные элементы окраски - однотонно светло-серые крылья, черные спина и шапочка, снизу выглядят издали однотонно светло-серыми. Ноги весной малиново-красные, к осени - желтые. Самцы и самки окрашены сходно. Молодые сверху бурые, со светлыми пестринами, снизу грязно-белые, с бурыми продольными штрихами. Годовалые птицы сверху серые, снизу серовато-белые, окраска довольно равномерная, со слабо выраженной опестренностью. В двухлетнем возрасте окраска в общем как у взрослых, но тусклая, черные элементы заменены серыми, косиц на затылке нет. Вес 370-800 г, длина 58-65, крыло 27.8-30.8, размах 105-112 см.

Distribution

Inhabits lakes and reservoirs in southern part of Kazakhstan in north to north-east coast of Caspian Sea, lower reaches of Ural river, Raigorodok village in Trans-Ural area, lower reaches of Turgay river, Kurgaldzhino (not observed recently) and Alakol depression. In 1985 nesting was found in Zaysan depression on Chernyy Irtysh delta. On migration occurs everywhere excluding arid deserts and highlands, but every year recorded in foothills of Western Tien Shan.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 248 →

Biology

Common breeding migrant. Inhabits rivers and lakes with tree and shrub vegetation growing right in the water or on islands; both in plains and foothills. Occasionally nests on waters with only reed-beds. In spring appears in end March – early April, but sometimes only in mid-April. It migrates singly or in small flocks, regularly calling in flight. Migration finishes in early – mid-May. Breeding begins in mid-April – May. Usually nests in colonies often together with Cormorants and Grey Herons, less often in independent groups. Nests are located on bushes and trees (Asiatic Poplar, Willow, Russian Olive, Elm) at 5-10 m above the ground, usually lower than nests of other birds, very rare nests located among the reeds. Both partners build nest from the dry twigs or reed stems, nest cup is baldly lined with dry grass. Clutch of 2-5, more often 4 eggs, is found in end April – mid-June. Incubation lasts 21-22 days. Re-nesting after loss of first clutch observed even in second half of July. Nestlings hatch in early May, both parents feed them. Flying juveniles (at age about one month old) sometimes seen in the end May (on Syrdarya river at Chinaz), but usually in June – July. Dispersal begins in August, the intensive autumn migration is in September, and the last birds recorded in the end of October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.