Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Little Egret

Egretta garzetta Linnaeus, 1766
Кіші аққұтан
Little Egret

Atyrauskaja oblast, Delta Ural river, Peschnoj

all species photos · 151 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
Red Book of Kazakhstan · III IUCN LCleast concern
sizes
55–⁠65 cm, wingspan 88–⁠106 cmweight 340–⁠600 g
when to see it
April — Septemberwinters: December
on the site
151 observationslast: 11 Oct 2026

Description

Миниатюрная копия большой белой цапли, но почти в два раза меньше её. Оперение белоснежное. У самца в брачном оперении на голове заметен хохолок из 2 удлиненных белых перьев длиной 15-20 см. Украшающие белые перья спины и зоба также заметно удлинены, но у самок они развиты очень слабо. Клюв черный. Глаза ярко-желтые. Голая кожа между клювом и глазом голубоватая. Ноги синевато-черные, но пальцы на них желтые, что позволяет надежно отличать её в полете от других цапель. Зимний наряд отличается отсутствием украшающих перьев и голубовато-серым основанием клюва. Молодые птицы белые, основание подклювья желтоватое. Длина 55-65, размах 88-106 см, масса 340-600 г.

Distribution

Little Egret in previous times occupied the lower valley of Syrdarya river and northern coast of Caspian Sea. In 1974-1975 it nested in lower valley of Ural river in 60 km to the north of Atyrau. Now Little Egret is common in Ural river delta and along northern coast of Caspian Sea. Vagrant birds recorded in Western Kazakhstan on Kushum river up to Pyatimar village, in Naurzum Reserve, on Kumkol lake in lower reaches of Turgay river (May 1975 and July 1983), in Kurgaldzhino Reserve (16 May 2000), at mouth and lower reaches of Syrdarya river, on Alakol lake (18 June 1972 and 21 July 1968), near Chilik (15 May 2002). Group of four flying birds was recorded at 29 December 1993 in Western Tien Shan in upper reaches of Arys river.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 151 →

Biology

Little Egret is rare or accidental breeding migrant. It inhabits coast of northern Caspian Sea, rivers and lakes; with reed-beds, trees, bushes; near shallow water. Little Egret arrives in flocks of 8-12 birds in mid-April - early May. Breeding begins soon after arrival. Little Egret nests in colonies together with other representatives of Ardeidae family. Nests from dry twigs are built in trees (willow) and bushes at 6-10 m above ground; or in reeds. Clutches of 4-5 (rare of 3 or 6) eggs founded in mid-May. Juveniles hatch in early June and begin to fly early July. Soon after beginning of juveniles flying Little Egrets begin to disperse to south. Lasts migrated birds were recorded in end of August - end of September.

Sources

Рябицев В.К., Ковшарь А.Ф., Ковшарь В.А., Березовиков Н.Н. "Полевой определитель птиц Казахстана", Алматы, 2014.
Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999.
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.