Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Purple Heron

Ardea purpurea Linnaeus, 1766
Қошқыл құтан
Purple Heron 1 / 2

Ataman kultuk, Delta of Ural

all species photos · 246 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
when to see it
April — October
on the site
246 observationslast: 21 Aug 2026

Description

У взрослой птицы лоб, темя и удлиненные затылочные перья, образующие хохол, блестящего фиолетово-черного цвета. Передняя сторона шеи и бока головы глинистого цвета с голубовато-черными продольными пестринами. Шея (за исключением передней стороны) рыжая; по бокам шеи проходят узкие черные полосы, на задней стороне шеи идет широкая черная полоса, которая начинается от затылка и доходит до верхней части спины. Спина, верхние кроющие крыла темно-серые, маховые серо-черные, край крыла рыжий. Нижняя сторона от зоба до подхвостья каштаново-ржавая, с черными наствольными полосками на груди и брюхе. Перья голени темно-рыжие. Нижние кроющие хвоста черные с белым. Самка отличается от самца более грязной окраской и меньшим развитием хохла и спинных перьев. Клюв и голые места на уздечке желтые, ноги зеленовато-бурые. Радужина желтая. У птиц в первом наряде хохла и украшающих длинных спинных перьев нет. Общая окраска сверху ржавчатая, снизу буровато-белая. Размера крыло 340-380 мм, хвост 125-140 мм, клюв 115-133 мм, плюсна 108-129 мм.

Distribution

Inhabits waters on plains, in north to Kamysh-Samar lakes (though nests not found recently); lower reaches of Turgay river, probably Kurgaldzhin lakes, where they were recorded in spring (14 April 1968, 8-9 April 1977 and 27 April 1980) and autumn; Ile river delta. Singly bird was seen near Tavolzhan village in Pavlodar Trans-Irtysh area. Occasionally observed in autumn in foothills of Western Tien Shan (5 October 1976).
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 246 →

Biology

Common breeding migrant. Inhabits reed-rich lakes with shallow water, rarely visited by people. In spring arrives early April – early May. On Mangyshlak where Purple Heron not nested migration is very noticeable (singly and in groups of 5-7 birds) from mid-May, last birds recorded mid – end June. Nests in separate pairs and in small colonies, sometimes together with Grey Heron, Great Egret and Spoonbill. Nest is built by both partners on the heaps of old reeds from the reed stems and leaves, the available thorned twigs are also used. Clutch of 3-5, occasionally 6 eggs, is produced from early May to mid-June. Both parents incubate clutch for 24-28 days and feed nestlings which begin to fly roughly from July – early August. In autumn migrates in September; odd birds recorded to mid-October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.
Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. "Птицы Казахстана" том 1. "Наука". Алма-Ата, 1960.