Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Grey Heron

Ardea cinerea Linnaeus, 1758
Көкқұтан
Grey Heron adult 1 / 3

adult Ekpindy vicinity, Enbekshikazakh region, Almaty oblast

all species photos · 1249 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
90–⁠98 cm, wingspan 175–⁠195 cmweight 1.1–⁠2.3 kg
when to see it
February — Novemberwinters: December — January
on the site
1249 observationslast: 28 Oct 2026
videos
7

Description

Крупная птица с длинными ногами и длинной шеей, которая в полете сложена S-образно, так что голова как бы втянута в плечи. Этим цапля хорошо отличается от других крупных длинноногих птиц - аистов и журавлей, летающих с вытянутой шеей. Основной тон оперения светло-серый, а также белый и черный. Самцы и самки окрашены одинаково, но у самок короче черные косицы за глазами и все оперение немного темнее. Молодые отличаются от взрослых более темной окраской, зеленоватыми (а не желтыми) ногами и клювом; вместо черных косиц на голове сплошная черная шапочка. Вес 1100-2300 г, длина 90-98, крыло 42.8-48.5, размах 175-195 см.

Distribution

Inhabits waters throughout the plains of Kazakhstan, in a small number winters to south from Turkestan and Shymkent, 5 birds recorded on Sorbulak lake 15 December 2002. On dispersal and migration occasionally visits mountain lakes (Markakol).
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 1249 →

Species videos · 7

all species videos · 7 →

Biology

Common, in places abundant breeding migrant. Inhabits waters with reed-beds, tree-bush vegetation and shallow water. In spring arrives very early, in time when the waters are still ice-covered and the snow is still deep; in the end of February – March in the southern Kazakhstan, and in mid–end April in the northern areas. Migrates singly or in small flocks, which rarely consist of up to 50 birds. Nests in separate pairs or in colonies to 200-300 nests, usually together with Cormorants, White Egrets or other Herons. Breeding begins in early April – early May. Bulky nests are built by both partners on the trees, bushes (Russian Olive, Asiatic Poplar, Willow) at height 6-10 m above the ground, from the dry twigs, and are lined with some grass; in another case nests are located in reed-beds, built from the dry reed stems and leaves at height 0.2-0.8 m above the water. Clutch of 2-6, usually 4-5 eggs is produced in early April – early June. Both parents incubate for 26-27 days and feed nestlings which hatch in early May – early June, and begin to fly from end May to end July. Autumn migration begins in end of August – early September and finishes at early – mid-October in northern areas. In southern Kazakhstan migration passes to early – mid-November.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.