Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Great White Egret

Egretta alba Linnaeus, 1758
Үлкен аққұтан
Great White Egret probably non-breeding 1 / 3

probably non-breeding Alakol lake

all species photos · 1149 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
85–⁠102 cm, wingspan 140–⁠170 cmweight 0.9–⁠2 kg
when to see it
March — Octoberwinters: November — February
on the site
1149 observationslast: 2 Nov 2026
videos
8

Description

Немного меньше серой цапли, более стройная и грациозная, особенно длинной и змеевидной выглядит шея. Все оперение чисто-белое во всех нарядах. В брачное время есть длинные украшающие перья на спине – «эгретки», клюв черный с желтым основанием, ноги сверху желтые, ниже желтый цвет постепенно сменяется черным. Осенью ноги обычно полностью черные, клюв, наоборот, желтый, более темный к концу, «эгреток» нет. Окраска ног и клюва подвержена большой индивидуальной изменчивости. Молодые похожи на осенних взрослых, но не имеют удлиненных перьев в основании шеи, клюв и ноги темные. Вес 900-2000 г, длина 85-102, крыло 41.0-48.5, размах 140-170 см.

Distribution

Breeds on waters of southern part of Kazakhstan, in north to Kushum reservoirs, lower reaches of Uil river, in Naurzum Reserve, on Kurgaldzhin lakes and in Zaysan depression. On dispersal observed in north to Ilek river, Sergeevskoye reservoir in Northern Kazakhstan, and Pavlodar. Accidental recorded on Markakol lake 20 August 1980. In winter observed in valleys of Syrdarya, Chu and Ile rivers, on Irtysh river near Ust-Kamenogorsk (4 January 1995), on Sorbulak lake close to Almaty, and in foothills of Talas Alatau ridge.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 1149 →

Species videos · 8

all species videos · 8 →

Biology

Common breeding migrant. Inhabits plain lakes with the plenty reed-beds, trees, bushes, nearby the shallow water. In spring appears early in the time of emergence of the first patches of open water, but the majority of birds migrate in small flocks from the mid-March to early April (in a late spring only at the end of April). Begins to breed immediately after arrival. Nests in separate pairs or in small colonies of one-two dozen pairs, often together with Grey Heron and Spoonbill. Nest is located in the reed-beds; is built from the dry reed stems and leaves, or rarely from thin twigs in the case of location of the nest on trees. Clutch of 3-4, rare 5 eggs is produced from mid-April to beginning of May. Juveniles begin to fly from mid-May to beginning of August. At first Egrets disperse by families, then are united in flocks sometimes numbering to 1500 birds. Autumn migration is intensive mostly in September – early October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Рябицев В. К. "Птицы Сибири" справочник-определитель, в 2 томах. Москва-Екатеринбург, Изд-во "Кабинетный ученый", 2014.