Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Eurasian Bittern

Botaurus stellaris Linnaeus, 1758
Үлкен көлбұқа
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
when to see it
March — Novemberwinters: December — February
on the site
66 observationslast: 17 Apr 2026

Description

Background color of Great Bittern is clayey-buff; each feather is black-brown mottled. Forehed, crown and nape are black-brownish. There are no differences in seasonal and age plumages. Bill, legs and skin near eyes are greenish-yellow; legs are slightly greener than bill; claws are black-brown, eyes are yellow. Sizes: wing 320-350, tail 113-116, tarsus 96-102 mm.

Distribution

Eurasian Bittern widespread breeds on lakes and reservoirs of Kazakhstan plains. On migration it also observed on plains; very rare visits mountain lakes (Markakol lake) and foothills of Western Tien Shan (14 October 1978). In small numbers Eurasian Bittern winters to the south of Baygakum, Turkestan and Shymkent.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 66 →

Biology

The Eurasian Bittern is common breeding migrant. It inhabits lakes and weak current rivers with plentiful reed-beds, mace-reed and cane. Appears early (identified by voice), at early March - mid-April (at Semipalatinsk in second half of April - early May) Migrates singly, rare in pairs. Nest is built among reed-beds from reed stems and leaves. Birds continue to construct the nest during incubation and raising of juveniles. Clutches usually 3-5, rarely 6 eggs, which found in mid - end May. Just hatched juveniles found mid-June - mid-July; flying young observed mid-July - August. Courtship booming of males heard till to early July. Repeated breeding after loss of clutches is possible. Autumn migration (singly or in small flocks of 3-8 birds) begins at end of August, majority of birds departs in September - October; single birds recorded in mid-November.

Sources

"Птицы Казахстана" том 1. "Наука". Алма-Ата, 1960. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.