Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Red-billed Chough

Pyrrhocorax pyrrhocorax Linnaeus, 1758
Қызылтұмсық шауқарға
Red-billed Chough adult 1 / 3

adult Oktyabr village, Almaty region

all species photos · 196 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
when to see it
April — Augustwinters: September — March
on the site
196 observationslast: 25 Oct 2026
videos
1

Description

Взрослые птицы обоего пола имеют сплошь черное (бархатистое) оперение, с сильным металлическим отливом: сине-фиолетового цвета на голове, шее и туловище; зеленовато-синего цвета на крыльях и хвосте. Клюв кораллово-красный, ноги красные, когти черные. Радужина темно-бурая. Молодые в первом осеннем наряде имеют черно-бурый низ, клюв темный, ноги желтые. От альпийской галки отличается красным клювом.

Distribution

Breeding in Tien Shan (Talasskiy, Kirgizskiy, Zailiyskiy, Terskey, Kungey and Ketmen ridges), Dzhungarskiy Alatau, Tarbagatay, Saur, in southern Altai (Kurchumskiy ridge, Azutau, Sorvenkovskiy Belok) and on western spurs of Narymskiy ridge. During autumn and winter wandering birds observed in lower belts of mountains (once at first half of March 1928 in Ust-Kamenogorsk).
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 196 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Common resident. Inhabits the alpine belt with rocky meadows at 1700-4000 m in Tien Shan and 1000-2500 m in Altai. In winter occurs on trash heaps in the human settlements in mountain, and rare recorded in foothills. Breeding in small groups or colonies of about 50 pairs. Nest is located in cleft or break of cliff at height 2-20 m from the cliff base, or in attic of the human building; nest is built from the thin twigs, dry grass and is lined with plenty of hair and some feathers, or with moss, rootlets and grass by both parents. Clutch of 4-6 eggs is laid in early April – early May. Only female incubates over 17-18 days. Both parents feed juveniles, which fledge at age of 38 days, in mid June to end of July. During most of the year occurs in flocks of up to 200 birds.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. "Птицы Казахстана" том 5. Издательство "Наука" Казахской ССР. Алма-Ата, 1974.