Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Pander's Ground-Jay

Podoces panderi Fischer, 1821
Жорғаторғай
Pander's Ground-Jay adult 1 / 2

adult Sary-Ishik-Otrau sands, Almaty region

all species photos · 76 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
25 cm, wingspan 46 cmweight 80–⁠100 g
when to see it
February — Julywinters: August — January
on the site
76 observationslast: 2 Jun 2026

Description

Немного крупнее дрозда, верх тела пепельно-серый, светлое брюхо имеет розоватый оттенок, крылья белые с черным, хвост черный с металлическим оттенком. На груди характерное черное пятно, впереди глаза также заметна черная уздечка. Хорошо бегает, летает мало. Вес 80-100 г, длина 25, размах 46-46 см.

Distribution

Lives in Kyzylkum desert, Southern Trans-Balkhash area and probably in Usturt. Please see the detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 76 →

Biology

Rare resident. Inhabits the hilly sand deserts with scattered saxaul trees and bushes. Breeds by separate pairs at distance 0.8-4 km from each other. The spherical nest is built in saxaul or bushes of Calligonum genus at height 0.15-2.5 m above the ground; nest is constructed from the twigs and dry grass mixed with the bush bark and bast, cobweb, plant fuzz; and is lined with plenty of hair and feathers. Both partners build nest for about two weeks from the end of February to late March. Clutch of 3-6 eggs is laid in mid March – late May. Female incubate clutch for 16-19 days, male feed her. Both parents feed juveniles, which fledge at age 18-20 days old. Fledglings recorded in early June to first half of July, but the first fledglings probably appear much earlier. Re-nesting after loss of fist clutch is common. Most of the year observed singly or in pairs, sometimes in small groups.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Рябицев В. К., Ковшарь А. Ф., Ковшарь В. А., Березовиков Н. Н. «Полевой определитель птиц Казахстана», Алматы, 2014.