Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Siberian Jay

Perisoreus infaustus Linnaeus, 1758
Орманқарға
Siberian Jay

Lineisky ridge, Chernaya Uba river, Western Altai Reserve. Ridder.

all species photos · 6 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
24–⁠31 cm, wingspan 40–⁠46 cmweight 60–⁠100 g
when to see it
March — Octoberwinters: November — February
on the site
6 observationslast: 3 Jun 2021

Description

Немного меньше голубя и сойки, весом - с дрозда, с пышным рыхлым оперением, окрашена в сочетания буровато-серого и рыжего. От сойки в полете издали отличается отсутствием белого на пояснице и крыльях, большим количеством рыжего, особенно на хвосте, надхвостье и крыльях. Различий в окраске самца и самки нет. Молодые похожи на взрослых, но перья на голове у них короче, и потому они выглядят не столь большеголовыми, как взрослые, шапочка светлее, спина темнее. Вес 60-100 г, длина 24-31, крыло 13,7-14,6, размах 40-46 см.

Distribution

Breeding near Semipalatinsk, where brood was recorded 17 June 1960, in Western Altai on Sinyukhinskiye Belki and in Rakhmanovskiye Springs, where broods recorded at end of August 2002. In autumn and winter occurs in Southern Altai, in Kara-Kaba valley and on Markakol lake where possibly nests. Accidental recorded at 18 December 1978 in Kurgaldzhino Reserve.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 6 →

Biology

Rare resident. Inhabits fir and pine forest up to 2000 m. Non-breeding birds occurs in forests with dense undergrowth. Breeds in separate pairs. Nest is built on tree (spruce, fir, pine) at 2-6 m above ground from the thin twigs and is lined with dry grass, lichen and feathers. Clutches of 3-5 eggs probably found from end of March to April. Only female incubates it over 16-17 days, both parents feed juveniles which fledge at age about 40 days. Female with follicle of 8 mm obtained 15 April 1957 near Semipalatinsk. Broods observed in same place on 17 June 1960 and near Ridder 23 June 1947.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург, Изд-во Уральского университета, 2000.