Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Yellow-billed Chough

Pyrrhocorax graculus Linnaeus, 1766
Сарытұмсық шауқарға
Yellow-billed Chough adult 1 / 2

adult Tuyuksu glacer. Ile Alatau National Park.

all species photos · 191 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
weight 202–⁠280 g
when to see it
April — Augustwinters: September — March
on the site
191 observationslast: 4 Dec 2022
videos
1

Description

Adult Yellow-billed Choughs both males and females have all black plumage with greenish or bluish metallic gloss. Bill is short, lemon-yellow. Legs are red, claws are black. Eyes are dark-brown. Juveniles in autumn have dim-black plumage without gloss; legs are off-yellow; bill is brownish. Size: male wing - 263-278, tail 171-187, bill 31, tarsus 42-46 mm; female wing 235-289, tail 159-181, bill 27-31, tarsus 29-42 mm. Weight - 202-280 gr.

Distribution

Yellow-billed Chough breeds throughout in Tien Shan (Talasskiy, Kirgizskiy, Zailiyskiy Alatau, Ketmen ridge), Dzhungarskiy Alatau and in southern Altai (Kurchumskiy ridge, Sorvenkovskiy Belok). A summer observation is known from Monrak. In autumn and winter birds regularly make vertical wanderings.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 191 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Yellow-billed Chough is common resident. It iinhabits rocky meadows in alpine belt and upper part of subalpine belt at 2500-3500 m in Tien Shan and 2000-2500 m in Altai. In winter Yellow-billed Chough visits upper forest belt also. It breeds in colonies up to several dozen pairs. Nest is built in crack of rock. Clutches of 5 eggs are probably laid in April - May. Juveniles fledge in early June - mid July. During the most part of the year Yellow-billed Choughs live in flocks of 100-1000 birds.

Sources

"Птицы Казахстана" том 5. "Наука". Алма-Ата, 1974. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.