Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Garden Warbler

Sylvia borin Boddaert, 1783
Бақ сандуғашы
Garden Warbler

Desert of North Trans-Caspian Sea area.

all species photos · 148 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
14 cm, wingspan 20–⁠25 cmweight 14–⁠24 g
when to see it
April — October
on the site
148 observationslast: 21 Aug 2026
videos
3

Description

Несколько меньше воробья. Окраска однообразная, сверху буровато-серая, немного оливковая, без резких цветовых отметин и пестрин, снизу - беловатая, с оливково-охристым оттенком. С близкого расстояния можно различить пепельно-серые пятна по бокам шеи, слабо выраженные полоски по вершинкам первостепенных и третьестепенных маховых. От однотонно окрашенных пеночек и бормотушки отличается большими размерами и более мощным клювом, от камышевок и сверчков - еще и прямо обрезанным хвостом. Подкрылья охристые. Полового диморфизма нет. В осеннем пере окраска та же, но с более выраженным оливковым оттенком. Молодые очень похожи на взрослых, с более рыхлым и тусклым оперением, чуть более охристые или рыжеватые. Вес 14-24 г, длина ок.14, крыло 7,4-8,5, размах 20-25 см.

Distribution

Breeds in Northern Kazakhstan. on migration observed mostly in Western Kazakhstan. Please see the detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 148 →

Species videos · 3

all species videos · 3 →

Biology

Locally common breeding migrant, but abundant passage migrant in lower reaches of Ural river. Inhabits the bush thickets and coppice forests on edges and the undergrowth inside forests, prefer the wet but not marshy sites. On migration occurs in tree-bush vegetation, shelterbelts and rare in reed-beds. In spring appears in end of April - early May, most birds migrate in first half of May, latest migrants recorded in end of May - mid-June. Breeds in separate pairs at distance 100-150 m from each other. Nest is located in bush (raspberry, elder, bird cherry, buckthorn, black thorn, juniper, blackberry) or in tree (birch, oak, elm, lime, poplar, willow), lower than 3 m; nest is built from the dry grass stems and is lined with thin grass, rootlets and hair. Male begins to build the nest and constructs the platform to which he attracts the female, then both partners together continue and finish to build the nest for 3-6 days. Usually male constructs several platforms. Clutch of 3-6 eggs is laid in end of May to early July. Both parents incubate clutch for 10-13 days and feed juveniles which fledge at age 8-13 days old, in end of June - early July. Rears one brood per season, re-nesting after loss of first clutch is common. Autumn migration begins in end of July, most birds migrate in end of August - first half of September, latest birds recorded in early October. At Chokpak Pass singles ringed in September 5-23, 1967 and 1989, September 6, 2002, September 23, 2003.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.