Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Common Whitethroat

Sylvia communis Latham, 1787
Сұр сандуғаш
Common Whitethroat adult 1 / 2

adult Almaty, Republic Square

all species photos · 957 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
14 cm, wingspan 18–⁠23 cmweight 12–⁠20 g
when to see it
April — October
on the site
957 observationslast: 24 Jul 2026
videos
4

Description

The Common Whitethroat is less than Sparrow bird. The upperparts are mostly grey; upperwings are rusty (broad rusty edges on the greater coverts and inner primaries); the throat is clear white. From Lesser Whitethroat it is distinguished by the paler crown; rusty upperwings; clear white eye ring; buffy legs; long tail; and larger size. The underwings are grey. Both sexes are identical, but spring male often have pink tinge on the flanks and breast; the outer tail feathers have clear white outer webs; the female doesn't have pink tinge, the outer webs of outer tail feathers are pale-buffy or light-brown. Also female has not so clear grey but brownish crown; the male's eyes are light-brown, but female's ones are brownish or dark-brown. Juveniles are similar on adults but have buffy tinge on all plumage including throat. The rusty edges of the wing feathers are the main diagnostic difference from the Lesser Whitethroat and Garden Warbler. Weight 12-20 grams, length about 14, wing 6,7-8,1, wingspan 18-23 cm.

Distribution

The Common Whitethroat breeds in the northern half of Kazakhstan; and also in the mountains of Eastern, Southern and South-Eastern Kazakhstan. On migration occurs throughout. The detailed distribution in Kazakhstan please see in the chapter "Races".
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 957 →

Species videos · 4

all species videos · 4 →

Biology

The Common Whitethroat is common breeding migrant. It inhabits the bushes or the tall weeds thickets in the edges of riparian, deciduous, mixed and coniferous forests; in the meadow valleys; forest-belts and gardens; sub-alpine meadows and tundra; both on plains and in mountains up to 2100-2300 m in Altai and 2600-2700 m in Tien Shan. It arrives singly, in pairs or in small groups in the end April – early May. At mountings appears in early – mid-May only. Majority of birds migrate in May, latest spring migrants recorded in early June. Breeds in separate pairs at about 50 m from each other. Nest is built in bush (honeysuckle, meadow-sweet, dog-rose, juniper) or in tall grass at 5-40 cm above the ground; or on the ground under the grass. Nest is built from the dry grass stems and is lined with thin grass, rootlets and hair. Often the male waits female for 1,5-2 weeks and it can to build on the own territory two or more unfinished nests. But sometimes female with male's participation builds another new nest. The male begins to build nest, after females appearance the female continues and finishes the building. Clutches of 4-6 eggs is in end May – early July. Only female incubates for 11-12 days. Both parents feed juveniles, which fledge at 10-12 days old, in end June – late July. Autumn migration starts in the end July, majority of birds migrate in August – early September. Latest autumn migrants recorded in end September – early October. Many (but not all) males come back to the last-year breeding territory. Females are less attached to breeding areas, but juveniles almost never come back to the birthplaces.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург, Изд-во Уральского университета, 2000. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999.