Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Menetries Warbler

Sylvia mystacea Menetries, 1832
Ақмұртты сандуғаш
Menetries Warbler male 1 / 2

male South Kazakhstan area. Akkum.

all species photos · 54 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
when to see it
March — October
on the site
54 observationslast: 30 Apr 2026

Description

Male Menetries's Warbler in spring plumage have black crown and ear coverts, grey buffy tinged nape, grey back and bluish-grey uppertail. Flight feathers are brownish with broad pale edges; tail feathers are black-brown, but outer pair have all-white outer web and white terminal patch on inner web, next pair have only white terminal patch. White “moustache” start from base of mouth. Throat, breast, belly and undertail are whitish-pink. Skinny eye-ring is bright-red with sticking piece of skin. Female is notable paler than male. Female's upperparts are brownish-grey, flight feathers are dark-brownish with buffy edges. Underparts are whitish with buffy tinge on breast and flanks. Juveniles in first plumage are similar on female but dimmer. Adult male have black bill with yellowish base of low mandible; females and juveniles have dark brown bill; legs of male are reddish; legs of females and juveniles are yellowish-brown; eyes of male are reddish-brown; eyes of females and juveniles are brownish. Sizes: males - wing 57-62 ; females - wing 57 - 62 mm.

Distribution

Menetries's Warbler breeds on islands and east coast of Aral Sea, and in Syrdarya valley. On migration occurs regularlyu in foothills of Western Tien Shan and once on islands of Caspian Sea. Please see detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 54 →

Biology

Menetries's Warbler is common breeding migrant. Inhabits bush thickets on edge of riparian forest, along irrigation channels, near oasis and gardens, on clay patches among hilly sands. On migration occurs in man-made implantations. Appears in end March - early April. Nest is built in Halimodendron sp., Calligonum sp., tamarisk and other bushes up to 20-50 cm above ground from thin twigs and dry grass lined with thin grass and some hair often. Clutches of 3-5 eggs founded in early May – early June. Both parents incubate and feed juveniles, which fledge in June. Autumn migration is not known. At Chokpak Pass singles caught September 13 1972 and September 22 1986. Latest bird on Syrdarya valley recorded October 25 1927.

Sources

"Птицы Казахстана" том 4. Алма-Ата, 1972. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.