Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Blackcap

Sylvia atricapilla Linnaeus, 1758
Қарабас сандуғаш
Blackcap male 1 / 2

male Trassa Aktau-Fort Shevchenko, 43 kilometr, Munailinsky raion, Mangictauskaya oblast'

all species photos · 35 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
wingspan 20–⁠23 cmweight 13–⁠30 g
when to see it
April — October
on the site
35 observationslast: 5 Oct 2026

Description

Немного меньше ястребиной и садовой славок. Окраска преимущественно серая. Самец безошибочно определяется по густо-черной шапочке. У самки шапочка рыжевато- или каштаново-коричневая, остальное оперение несколько более бурое, чем у самца, снизу слегка охристое. Молодые в гнездовом наряде похожи на самку, но коричневый цвет шапочки не столь чистый, буроватый или желтоватый, низ головы и корпуса тоже с буроватым или рыжеватым налетом, более сильным, чем у самки. К осени все самцы, в том числе молодые, имеют черную шапочку, а самки - коричневую. Молодые осенью отличаются от старых слабо: большие верхние кроющие второстепенных маховых более тусклые, а каемки более рыжие, нежели остальные кроющие, которые со спиной одного цвета; у взрослых все кроющие одного цвета со спиной. У некоторых молодых самцов в первую осень и на следующую весну среди черных перьев шапочки есть коричневые. Вес 13-30 г, длина ок 13, крыло 7,0-8,1, размах 20-23 см.

Distribution

Occasionally breeds in middle current of Ural valley. Displaying male observed in summer up to 10 July 1932 at Borovoye. Common on migration in lower current of Ural valley, rare in Utva-Ilek area near Uspenovka village (4-8 September 1990), near Aksay town (20 August 1990), on Mangyshlak (10 May 1947 and 8-16 September 1964), on Ustyurt (15 October 2013) and at lower current of Turgay river (19 May 1986). Two males were caught in Kurgaldzhino Reserve (25 May 2000 and 2 October 2002). One bird shot in Kyzylkum desert (4 May 1973).
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

  • Blackcap Sylvia atricapilla atricapilla

Latest observations

all species photos · 35 →

Biology

Accidental breeding migrant. Inhabits deciduous and mixed forest with dense under growth. In spring appears in second half of April – early May. Nest is built in bush or in tree from dry grass lined with rootlets and some hair by both partners. Clutches of 4-6 eggs. Unsuccessful nest building observed 29 May 1979 near Krasnoarmeyskoe village. Both parents incubate and feed juveniles, which fledge at 11 days old. On autumn migration recorded from mid-September up to early October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.