Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Eastern Olivaceous Warbler

Hippolais pallida Hemprich & Ehrenberg, 1833
Боз қорғалақ
Eastern Olivaceous Warbler

Aktau, Mangystau

all species photos · 37 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
13–⁠14 cm, wingspan 18–⁠20 cmweight 8–⁠12 g
when to see it
April — September
on the site
37 observationslast: 31 May 2026
videos
1

Description

Величиной с пеночку средних размеров. От всех представителей рода Hippolais отличается одноцветно-бледно-буроватым оперением верха (самая бледная среди всех). Маховые и рулевые буроватые. В свежем пере на второстепенных маховых хорошо выражены охристые каемки внешних опахал, а на первостепенных – беловатые. К лету они обнашиваются и могут быть совершенно незаметными. Крайние рулевые с беловатыми каемками внешних опахал и со следами беловатых пятен на концах. Кончики рулевых несколько заострены. Низ: горло, грудь, брюшко, бока и подхвостье грязно-беловатые. У молодых верх головы и спина серые с глинистым оттенком, каемки на маховых более охристые. Надклювье буро-роговое, подклювье желтоватое, светлое. Ноги серые. Радужина коричневая.
Длина 13-14, размах 18-20 см; масса 8-12 г.

Distribution

Breeds in southern Kazakhstan from Northern Trans-Caspian area and Mangyshlak eastward to Borolday ridge and spurs of Talas Alatau. From early 90th expands the breeding area to north and east. In May 1998 males observed in Ile valley and in Astana. One singing male heard in Zhelturanga in May 29, 2003. One bird observed in May 18, 2002 near Chilik village. On migration occurs in said range and at Chokpak Pass (one bird was ringed in May 8, 2002).
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 37 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Rare breeding migrant. Inhabits the bushes in deserts and low mountains at altitudes up to 1500-1700 m, the gardens and tree-bush vegetation in villages. On migration occurs in shelterbelts. In spring appears in end of April - early May. Breeds in separate pairs. Nest is built in the bush or tree from the dry grass and is lined with the soft bast and plant fluff. Clutch of 3-5 eggs is laid in June, fledglings were recorded in early July. Autumn migration is pass probably in August, because birds not occurs in breeding sites in September.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Рябицев В. К., Ковшарь А. Ф., Ковшарь В. А., Березовиков Н. Н. «Полевой определитель птиц Казахстана», Алматы, 2014. "Птицы Казахстана" том 4, "Наука", Алма-Ата, 1972.