Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Icterine Warbler

Hippolais icterina Vieillot, 1817
Жасыл қорғалақ
Icterine Warbler

Estern Kazakhstan Ust-Kamenogorsk .Ablaketka.

all species photos · 15 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
13–⁠16 cm, wingspan 22–⁠26 cmweight 11–⁠18 g
when to see it
May — September
on the site
15 observationslast: 15 Aug 2026
videos
2

Description

Заметно крупнее пеночки-веснички. Верх серо-зеленый, низ с отчетливым светло-желтым налетом. Более всего похожа на пеночек, особенно на весничку и трещотку. Отличается от них отсутствием темной полосы через глаз. Бровь, кольцо вокруг глаза и все лицо, в том числе пространство между клювом и глазом, желтые. Примечательна форма головы: перья на темени приподняты и образуют округлый хохолок, птица выглядит высоколобой. Ноги серые. Полового диморфизма нет. У некоторых птиц, особенно в осеннем пере, в том числе у молодых, желтизна снизу слабая. Молодые отличаются от взрослых более широкими светло-желтыми каемками на маховых, особенно на второстепенных, на сложенном крыле образуется светлое желтоватое поле. У взрослых смена маховых происходит на зимовках, поэтому весной они относительно ярки, а к середине лета желтые каемки изнашиваются. Молодые улетают на юг в гнездовом наряде. Длина 13-16, размах 22-26 см, масса 11-18 г.

Distribution

Breeding occasionally in middle current of Ural valley (Gubin, Levin, 1982) and on the Kokchetav upland. Recorded also 20 June in middle part of Mugodjary ridge (Kovshar, Davygora, 2004). On migration occurs in Volga-Ural area (Gavrilov et al., 1968), on Mangyshlak (Kovshar, 1995) and at Kipshak and Tengiz lakes in Central Kazakhstan (Khrokov et al., 1977; Andrusenko, 2002). Also found nesting in northern of Kostanay region (Yuriy Malkov, www.birds.kz; Tarasov, Davydov, 2008).
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 15 →

Species videos · 2

all species videos · 2 →

Biology

Very rare breeding migrant. Inhabits old willow-poplar or mixed forest with undergrowth. On migration occurs in bush thickets, groves and single trees in steppe. Arrives in early – mid-May, on Mangyshlak and at Tengiz lake observed in end May. Nest is built in bush (willow, snowball-tree, elder, lilac) or in tree (poplar, oak, birch, aspen, maple, willow, pine) at 1-15 m above ground from bast and dry grass, fastened by cobweb, lined with vegetation fluff and meadow grass panicles. Clutches of 4-6 eggs in June. Both parents incubate for 13-14 days and feed juveniles, which fledge in early July. Autumn migration mostly in August, last birds recorded in early September.

Sources

Рябицев В. К., Ковшарь А. Ф., Ковшарь В. А., Березовиков Н. Н. «Полевой определитель птиц Казахстана», Алматы, 2014. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.