Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Clamorous Reed Warbler

Acrocephalus stentoreus Hemprich et Ehrenberg, 1833
Ақбауыр айқабақ
Clamorous Reed Warbler

Akterek, Zhetyzhol ridge, Zhambyl region, Almaty oblast

all species photos · 78 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
18–⁠20 cmweight 29 g
when to see it
April — October
on the site
78 observationslast: 28 Jun 2026

Description

Clamorous Reed Warbler is a large Thrush-sized warbler. Both male and female in spring plumage have plain unstreaked olive-brown upperparts with slightly rufous tinge expressed on the uppertail. The underparts are whitish-buffy. The flanks, underwings and undertail are brownish. Supercilium is light buffy-brown. The forehead is flattened. In autumn in fresh plumage it has more of buffy tone. The bill is strong and pointed, dark brown with light base of lower mandible; legs are brownish. It is resemble the Great Reed Warbler, with which was formerly treated as conspecific; but is distinguished by richer color of underparts. Juveniles are similar on adults but with brightly rusty-buffy tones especially on underparts. Weight about 29 grams, length 180-200, wing 84-91, tail 75-86 mm.

Distribution

The Clamorous Reed Warbler breeds and occurs on migration in southern Kazakhstan, in the north to lower of Sarysu river and Betpak-Dala at Chulak-Espe, in east to Sorbulak reservoir close to Almaty (since 1978). Young male caught in August at lower Turgay river. At last decades the Clamorous Reed Warbler begins to expand its range in north and east, overlapping the range of the Great Reed Warbler with which it hybridizes. Two records on Issyk-Kul (26 September 1907) and near Bishkek (10 September 1925) could note on the probable wider distribution of Clamorous Reed Warbler in beginning of XX century.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 78 →

Biology

The Clamorous Reed Warbler is common, in places abundant breeding migrant. It inhabits the tall and medium-sized reed beds on the rivers, lakes, pounds and irrigation channels, both small and vast on plains and in foothills up to 1200 m. On migration it rarely occurs in forest-belts. It appears in mid-April – early May. It breeds in separate pairs on 10-30 m one from another. Nest is built for about a week on the several reed stems from the dry reed leaves, sometimes mixed with green water-plant and reed leaves' strips, sheep hair, cotton wool, and is lined with reed strips and hair. Clutches of 3-5 eggs found in end May – mid-June. No other data about nesting existed. The Clamorous Reed Warbler is more often heard than seen, but will be observed at times climbing among reeds and other water vegetation. Makes short low flights across water. Near Tashkent latest autumn birds recorded in end September (and even 21 October 1908).

Sources

"Птицы Казахстана" том 4. "Наука", Алма-Ата. 1972. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. А.Ф.Ковшарь "Певчие птицы". Алма-Ата, "Кайнар", 1983.