Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Sykes's Warbler

Hippolais rama Sykes, 1832
Онтүстік міңгірлегі
Sykes's Warbler

JUKO pojma r. Syrdar'ja

all species photos · 500 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
when to see it
April — September
on the site
500 observationslast: 25 Jul 2026
videos
1

Description

The Sykes's Warbler has buffy-brownish grey tinged upperparts and buffy-whitish underparts. Legs are pale-pinkish. It is resemble the Booted Warbler of which was formerly treated as subspecies. In comparison with the Booted Warbler the Sykes's Warbler is slightly larger; has greyer upperparts, paler underparts, longer tail and longer bill. The rate of tail's length on length of wing on the Booted Warbler is never more than 0.82 (usually less than 0.80) but on the Sykes's Warbler it is more. The bill length of the Booted Warbler (calligata subspecies) is 12.9-14.5 mm; of the Sykes's Warbler it is 14.8-16.3 mm. The most specific features of the Sykes's Warbler are long bill and slightly flattened forehead.

Distribution

The Sykes's Warbler breeds and occurs on migration in southern Kazakhstan, north up to lower of Ural river; Betpak-Dala (Chulak-Espe, Katynkum, Dzhambulgora, Barsakelmes coomb); Karatau foothills; Taukum sands; Ile valley near Burandysu; and Alakol depression.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 500 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

The Sykes's Warbler is common breeding migrant. It inhabits the bushes in deserts, the edge of riparian forests, forest-belts and the reed patches, both on plains and in foothills. It appears in the end of April – early May. Breeds in separate pairs. Nest is built in the bush (tamarisk, saxaul, willow) up to 1.5 m high; nest is from the dry grass lined with the vegetation fluff, feather and some hair. Clutches of 3-5 eggs is in mid May – early June. Both parents feed juveniles, which fledge in end June – mid July. One brood per season, repeated breeding after losing of first nest is common. Autumn migration in late July, latest autumn migrants recorded in early September.

Sources

Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999.
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.