Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Eastern Orphean Warbler

Sylvia hortensis J.F.Gmelin, 1789
Сайрағыш сандуғаш
Eastern Orphean Warbler

Beriktas village, Almaty region

all species photos · 44 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
13–⁠15 cm, wingspan 21–⁠23 cmweight 21–⁠27 g
when to see it
April — September
on the site
44 observationslast: 30 May 2026

Description

Крупная славка с ярко-черной шапочкой у самцов и черно-бурой – у самок. Оперение спинной стороны аспидно-серое, брюшной – белое, с розоватым налетом на груди и охристым подхвостьем. Хвост черноватый, но на концах всех рулевых имеются белые пятна, а на крайних широкие белые поля занимают почти все перо. Длинный и крепкий клюв окрашен в черный цвет, который сливается с такой же окраской головы, на этом фоне ярко выделяется беловатый глаз. Молодые в гнездовом наряде сверху блекло-серые, со светлыми каемками на крыльях. Верх головы у них серый, причем у самцов этот серый цвет намного темнее, чем у самок. Вес 21-27 г, длина 13-15, размах 21-23 см.

Distribution

Breed in Western Tien Shan (Karzhantau, Ugam and Pskem ridges, Talasskiy Alatau) and in Karatau. Recent years the breeding range expanded to east, broods were recorded near Akterek and in Boguty mountains (July 2002), in Chulak mountains, in spurs of Dzhungar Alatau, and northern foothills of Tarbagatay. On migration rarely occurs near Kanshengel (12 May 2002) and at Chokpak Pass (12 May 1972 and 14-16 May 1968).
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 44 →

Biology

Common breeding migrant. Inhabits the bushes on gentle slopes, the deciduous and juniper light forests with bushes, and the hedges of mountain villages, at altitudes 1000-2200 m. On migration very rare occurs in foothills. Appears in end of April – early May; latest migrants observed in mid-May. Breeds in separate pairs at distance 50-70 m one from another. Nest is located in bush (juniper, honeysuckle, meadow-sweet, almond-tree, dog-rose) at height 0.3-3.5 m above the ground; for 4-5 days nest is built by both partners from bast-strips, grass stems and is lined with thin honeysuckle bast-strips. Clutch of 3-5 eggs is laid in mid-May to early July. Both parents incubate clutch for 11-12 days, and feed offspring which fledges at age 11 days old, in end of June - July. Autumn migration begins in early August, latest birds recorded in early-mid September.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Рябицев В. К., Ковшарь А. Ф., Ковшарь В. А., Березовиков Н. Н. «Полевой определитель птиц Казахстана», Алматы, 2014.