Red-necked Phalarope
Phalaropus lobatus Linnaeus, 1758
Ақтамақ қалытқы


1 / 3
spring female Mangistau oblast, Fetisovo
spring male Mangystau oblast, Tubkaragan region
juvenile Sorbulak lake, Almaty region
- status in Kazakhstan
- on migration
- conservation status
- IUCN LCleast concern
- sizes
- 18–19 cm, wingspan 31–34 cmweight 20–53 g
- when to see it
- April — October
- on the site
- 477 observationslast: 21 Aug 2026
- videos
- 3
Description
Чуть больше воробья. В окраске спины преобладает сизо-серый цвет с охристыми пестринами, сливающимися в продольные полосы. На боках шеи рыжие пятна, горло и брюшко белые. Клюв полностью темный, шиловидный. Как правило, самцы гораздо бледнее самок, но их индивидуальная окраска очень различна, некоторые самцы очень ярки, и отличать их от самок надо по наличию на темном темени рыжеватых пестрин. У самок темно-сизая голова, без пестрин, рыжие пятна на шее более яркие. Во всех нарядах на раскрытом крыле сверху широкая белая полоса, бока надхвостья белые. В зимнем пере, которое взрослые начинают приобретать в июле - августе, с большими индивидуальными вариациями, низ белый, верх серый, на глазу и за глазом удлиненное темное пятно. С большого расстояния осенью следует отличать от плосконосого плавунчика по темной спине. Молодые сверху темно-бурые, с широкими рыжими каемками на перьях спины; на шее, груди и боках интенсивный розовато-бурый налет, шапочка темная. От молодых плосконосых плавунчиков их следует отличать по тонкому клюву и большому глазному пятну. На осенней миграции многие молодые начинают линять в зимнее перо и становятся похожими на взрослых, но темя остается очень темным. Вес 20-53 г, длина 18-19, крыло 10.2-11.8, размах 31-34 см.
Distribution
On migration occurs everywhere in plains of Kazakhstan, occasionally in mountains on Markakol lake.
- I
- II
- III
- IV
- V
- VI
- VII
- VIII
- IX
- X
- XI
- XII
- Breeding
- Migration
- Wintering
Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited
Latest observations
all species photos · 477 →Species videos · 3
all species videos · 3 →Biology
Common, in places numerous passage migrant. Occurs on the fresh, brackish and salty lakes, pounds and reservoirs with stagnant water and muddy or sandy shores. In spring arrives in small groups and flocks of above 200 birds in April in southern areas, and in the end of April – early May in northern ones. Intense migration is in May, and latest spring birds recorded in mid-June. The autumn migration begins in July, when adult birds especially females are prevail in number. From August the number of juvenile birds in flocks is more than adults. Prefers the salty lakes of Central Kazakhstan where the huge flocks numbering thousands birds stay to rest and feed. On Tengiz lake at least 600-800 thousand Red-necked Phalaropes gather. On Kipshak lake in the end of July 1983 up to 8 hundred were mist netted everyday when the flocks of Red-necked Phalaropes arrive to small patch of brackish water in evening time. Most birds fly off in September, the latest ones recorded in mid-end October.
Sources
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.
5


