Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Ruff

Philomachus pugnax Linnaeus, 1758
Тасшарлағыш
Ruff spring male 1 / 3

spring male North Kazakhstan area

all species photos · 836 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
28–⁠33 cm, wingspan 50–⁠58 cmweight 120–⁠310 g
when to see it
March — October
on the site
836 observationslast: 21 Aug 2026
videos
5

Description

Довольно стройный и длинноногий кулик несколько крупнее дрозда. Брачное оперение самцов делает их безошибочно узнаваемыми благодаря удлиненным украшающим перьям на шее и голове, которые очень разнообразны по окраске - от белого до ярко-рыжего и густо-черного и самых разнообразных сочетаний этих цветов. Одинаково окрашенных самцов встретить очень трудно. Окраска остального оперения пестрая, тоже довольно изменчива. В брачном наряде у самцов перья вокруг клюва и глаз заменяются кожистыми "бородавками" желтого или оранжевого цвета. Самки окрашены в скромные буроватые тона с большей или меньшей выраженностью пестрин по всему телу, очень велика индивидуальная изменчивость окраски, брюшко белое или беловатое. Цвет ног зависит от возраста: до 1 года они у самцов и самок темно-серые, зеленовато-серые или бурые, в двухлетнем возрасте - серовато-желтые, могут быть с серыми пятнами, в более старшем возрасте ноги оранжевые или почти красные. Цвет клюва у весенних самцов может быть от темно-серого (у годовалых) до желтого и оранжевого, у самок - темно-серый, иногда - с розовым кончиком. У некоторых самцов клюв всю жизнь темный, как и у некоторых самок - ноги. Осенняя окраска самок похожа на брачную, но более монотонна и светлее, пестрины снизу почти не выражены. Осенние самцы имеют самочью окраску, в среднем еще более светлые и заметно отличаются размерами. Молодые похожи на осенних взрослых, но на спине и верхе крыльев ярко выраженный чешуйчатый рисунок из-за охристых и рыжих каемок на темных перьях. Во всех нарядах на крыле узкая белая полоса, надхвостье белое с темной продольной полосой, бывает надхвостье пестрое. Самки, осенние самцы и молодые отличаются от крупных песочников длинными ногами, от улитов - наличием рыжих тонов в оперении и отсутствием манеры покачивать гузкой, в целом более рыжие или охристые. Самцы заметно крупнее самок (по весу - вдвое). Самцы: вес 120-310 г, длина 28-33, крыло 17.0-21.0, размах 50-58 см. Самки: вес 70-150 г, длина 22-27, крыло 13.2-17.0, размах 46-52 см.

Distribution

Breeds in north-western Kazakhstan in south to Chapaevo village, location between Emba river and Mugodzhary ridge, and lower reaches of Turgay river. Probably breeds also between Ob and Irtysh valleys in south to Semipalatinsk. On migration occurs everywhere in plains.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 836 →

Species videos · 5

all species videos · 5 →

Biology

Rare breeding and common passage migrant. Inhabits the wet meadows in river valleys and near steppe lakes, or the high-grassed shores of the saline-soil lake. On migration visits the shores of various reservoirs, the stubble fields or steppe lands far from the water. In spring appears in March – early April in southern areas, in April – early May in northern ones, arrives in small groups or flocks of 30-50, up to some hundred birds. First arriving males begin to mating-dance (in northern Kazakhstan in mid – end May, latest males arrive in early June). Then females appear. Female build the nest on tussock, among meadow or on island in colony of Terns and other waders; nest is located in shallow hole and is lined with dry grass. Clutches of 4 eggs is in third decade of May to early June. Alone female incubates for 21 days and cares for juveniles. The autumn migration begins in the end of June when the males with moulting collars and inner primaries gradually migrate in southern direction. In mid July females begin to migrate too, and juveniles move still later. Main stream of migration is in August – early September, the latest birds recorded in mid-September in northern areas, and in early November in southern ones. On Kyzykol lake in September 1-2 2005 about 20 thousand Ruffs were observed.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.