Rufous-necked Stint
IUCN Red List
NT · Near Threatened
iucn text near threatened
IUCN assessment: 2025 · iucnredlist.org
Calidris ruficollis Pallas, 1776
Қызылмойын құмдауық

1 / 2
adult, breeding Almaty area, Kegen district.
juvenile Almaty oblast - Sorbulak Lake
- status in Kazakhstan
- on migration
- conservation status
- IUCN NTnear threatened
- sizes
- 14.5 cm, wingspan 32 cm
- when to see it
- August — September
- on the site
- 4 observationslast: 25 May 2025
Description
L 14.5 cm (5.75"); WS 32 cm (12.5"). Forms a species pair with Little Stint. Very small, with short to medium-length, usually straight and blunt-tipped black bill, and medium-length black legs. Primary projection beyond tertials long. Sexes are of similar size; plumage varies seasonally and with age. In flight from above shows narrow white wing-bar and white sides to dark-centred rump. Feeds actively, picking form surface, occasionally wading.
Juvenile. Head pattern rather plain; supercilium diffuse, non-existent in front of eye and lacking obvious 'split' effect shown by Little Stint. Mantle and upper scapulars dark-centred with rufous fringes, indistinct (or absent) off-white mantle-V; lower scapulars have white fringes and lozenge-shaped dark centres (but less dark than Little Stint). Wing-coverts and tertials grey, with narrow, darker centres and whitish fringes, never as dark as Little Stint.
First non-breeding/adult non-breeding. Generally similar to Little Stint but rather more uniform and paler grey above. Has dark area from lores through eye to ear-coverts. Lacks breast band. First non-breeding retains juvenile wing-coverts; those of adult are greyer and less worn.
Adult breeding. Very distinctive, with whitish or dull red supercilium behind eye (depending on progress of moult or wear); face, throat and upper breast brick-red, bordered with a necklace of small black spots across upper breast. Broad grey or rusty fringes to black-centred upper scapulars and some tertials; indistinct mantle-V.
Juvenile. Head pattern rather plain; supercilium diffuse, non-existent in front of eye and lacking obvious 'split' effect shown by Little Stint. Mantle and upper scapulars dark-centred with rufous fringes, indistinct (or absent) off-white mantle-V; lower scapulars have white fringes and lozenge-shaped dark centres (but less dark than Little Stint). Wing-coverts and tertials grey, with narrow, darker centres and whitish fringes, never as dark as Little Stint.
First non-breeding/adult non-breeding. Generally similar to Little Stint but rather more uniform and paler grey above. Has dark area from lores through eye to ear-coverts. Lacks breast band. First non-breeding retains juvenile wing-coverts; those of adult are greyer and less worn.
Adult breeding. Very distinctive, with whitish or dull red supercilium behind eye (depending on progress of moult or wear); face, throat and upper breast brick-red, bordered with a necklace of small black spots across upper breast. Broad grey or rusty fringes to black-centred upper scapulars and some tertials; indistinct mantle-V.
Distribution
Occasionally occurs on migration in south-eastern Kazakhstan: on Sorbulak lake (September 8-18 1979, 4 birds), and on Alakol lake (August 2 1987 and September 5 1987). Collected also on Zharkol lake (Kustanay province, August 21 1958), in Kurgaldzhino Reserve (August 23 1977 and August 9 1999) and in mountains on Markakol lake (August 31 1978).
- I
- II
- III
- IV
- V
- VI
- VII
- VIII
- IX
- X
- XI
- XII
- Breeding
- Migration
- Wintering
Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited
Latest observations
all species photos · 4 →Biology
Rare passage migrant. Occurs on muddy or sandy shores of fresh and brackish lakes. No spring records. In autumn singles registered from mid-July to mid-September, in flocks of Little Stint.
Sources
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. "Shorebirds of the Northern Hemisphere" by Richard Chandler. Christopher Helm, London, 2009.
5
4