Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Temminck's Stint

Calidris temminckii Leisler, 1812
Аққұйрық құмдауық
Temminck's Stint spring plumage 1 / 2

spring plumage Sorbulak lake, Almaty oblast

all species photos · 565 →
status in Kazakhstan
on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
weight 23–⁠29 g
when to see it
April — October
on the site
565 observationslast: 25 Jul 2026
videos
2

Description

On head and fore-mantle the Temminck's Stint has feathers with black-brownish centers and broad gray-brownish edges. Rear part of mantle and uppertail coverts are grey-brownish; outer uppertail coverts are white. Head-flanks are grayish brown-mottled. Underparts are white; but craw and adjoined parts of neck and breast are grey-buff with dark streaks. Primaries are gray-brownish, secondaries are with white tips; core of first primary is white; other are brownish. Axillaries are white. Central pair of tail feathers is black-brown; next tail feathers are lightened from center to end; and outer pair is all-white. Bill is blackish, slightly paler on base. Legs are greenish-brownish. Eyes are dark-brown. Winter adults are brownish-grey above. Upperwing coverts are dark-grey white-tipped. Flanks of head and neck are paler and greyer than upperparts. Craw and fore-breast are grayish; other underparts are white. Juveniles are similar on winter adults, but its upperparts feathers are with narrow dark edge and pale-whitish border. Sizes: wing 80-105, tarsus 17-20, bill 15-20 mm. Weight 23-29 gr.

Distribution

Temminck's Stint occurs on migration on plain Kazakhstan everywhere, numerous in eastern areas and rare in western. Occasionally observed in mountains of Southern Altai on Markakol lake.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 565 →

Species videos · 2

all species videos · 2 →

Biology

Temminck's Stint is common, in places numerous passage migrant. Occurs on muddy, sandy or saline soil shores of lakes, pounds and wet meadows. Spring records from mid-April - early May until end May - early June in small groups or flocks. In autumn adults appear in early - mid-July, juveniles begin migrate later, most of them in August - early September. Latest birds observed in mid - end September in northern areas and in end September - first decade of October in southern ones.

Sources

"Птицы Казахстана" том 2. Алма-Ата, 1962. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.