Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Common Sandpiper

Actitis hypoleucos Linnaeus, 1758
Мамырқұс
Common Sandpiper spring plumage 1 / 3

spring plumage Karatau mountains, Taskol lake..

all species photos · 1001 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
19–⁠21 cm, wingspan 32–⁠35 cmweight 35–⁠75 g
when to see it
March — Octoberwinters: November — February
on the site
1001 observationslast: 28 Oct 2026
videos
4

Description

Самый мелкий из улитов, немного меньше скворца, самый коротконогий. Брюшко белое, верх от головы до хвоста и крылья оливково-серые, с мелким темным рисунком, который издали не виден. От фифи и черныша следует отличать по мелким размерам, коротким ногам, темному надхвостью, отчетливой белой полосе по верху крыла, закругленному хвосту. Низ крыла полосатый, с индивидуальными вариациями. От мелких песочников (наиболее сходен с белохвостым) отличается в первую очередь манерой улитов покачивать гузкой, отсутствием резких пестрин на спине, длинным хвостом (сильно выступает за обрез крыльев), в полете - отчетливой крыловой полосой, нередко можно разглядеть закругленный хвост с белой концевой полосой. Самец и самка внешне не отличаются. Перелетая над водой, совершают характерные двойные удары крыльями. Осенняя окраска слабо отличается от брачной более слабыми штрихами по верху тела, менее темными пятнами по бокам зоба. У молодых окраска в общем такая же, но по верху - отчетливый чешуйчатый рисунок, образованный темными предвершинными полосками и охристыми каемками на перьях спины и крыльев. Вес 35-75 г, длина 19-21, крыло 10.5-11.9, размах 32-35 см.

Distribution

Breeds on Ural and Irtysh rivers, in mountains and foothills of Southwest Altai, Kalbinskiy Altai, Saur, Monrak, Tarbagatay, Dzhungarskiy Alatau and Tien Shan. On migration occurs in Kazakhstan everywhere, mostly on plains. Occasionally winters on unfrozen waters in south from Shymkent.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 1001 →

Species videos · 4

all species videos · 4 →

Biology

Common, in places rare breeding migrant. Inhabits freshwater lakes, ponds, lowland and mountain rivers and streams with pebbly, mud or sandy shores covered with sparse vegetation. In mountains it lives in altitudes up to 3000 m. In spring appears singly or in pairs and small groups in southern areas in the end of March – early April, in northern areas in April or in early May. Migration finishes in mid-end May. Breeds in separate pairs not close one to other. Nest is built in shallow hole and is lined with dry grass. Clutches of 4 eggs is in May – June. Both parents incubate for 20 days and feed nestlings which hatch in June – July. After the juveniles become independent the broods disperse to south singly or in small groups, not formed the large flocks. Autumn migration begins in mid-July, most birds departed in August – September.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999.