Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Common Redshank

Tringa totanus Linnaeus, 1758
Шөпілдек
Common Redshank adult 1 / 3

adult Sorbulak Lake, Almaty oblast

all species photos · 844 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
27–⁠29 cm, wingspan 45–⁠52 cmweight 85–⁠155 g
when to see it
March — October
on the site
844 observationslast: 22 Oct 2026
videos
4

Description

Стройный кулик размером немного больше дрозда. В брачном наряде доминирует серая окраска с густой пятнистостью как сверху, так и снизу. Характер пятнистости подвержен большим вариациям. Яркие оранжево-красные ноги во всех нарядах - один из важнейших признаков травника. От красноногих турухтанов следует отличать по серой (не рыжей) окраске, от осенних щеголей - по более короткому (около половины длины головы) клюву и отсутствию черной и белой полос между глазом и клювом. В полете у травника во всех нарядах видны ярко-белые зеркала на крыльях и белая окраска на спине (острым углом) и пояснице. Снизу крылья чисто белые, за исключением темных концов первостепенных маховых (у щеголей темные и концы второстепенных). Клюв в основании оранжево-красный, на конце - черный. Самец и самка окрашены однотипно, но у самцов обычно более темные темя, спина и верх крыльев. У молодых верх бурый, с охристыми пестринами, красное на клюве заменено грязно-оранжевым, ноги тоже с охристым или бурым налетом. Взрослые с июля меняют перо на зимнее, часть птиц заканчивает линьку на зимовках, а часть отлетает уже в зимнем пере: верх почти ровный буровато-серый, снизу мелкие темные пестрины, на груди бурый налет. Вес 85-155 г, длина 27-29, крыло 14.9-17.6, размах 45-52 см

Distribution

Breeds in most parts of Kazakhstan, excluding the arid deserts and dry steppes. Please see the detailed distribution in Kazakhstan in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 844 →

Species videos · 4

all species videos · 4 →

Biology

Numerous breeding migrant. Inhabits the grassy and muddy shores of lakes and rivers, both on plains and in mountains at altitudes up to 1600-2000 m. In spring arrives in the end of February – early March at southern areas, and in April – early May at northern ones; arrives in pairs or in small groups of about dozen birds. Breeds in separate pairs not far one from other, usually with other waders or often with terns together. Nest is located on the shore or island in the shallow hole; is lined with dry grass; and is sheltered above by the adjacent grass. Clutch of 4 eggs produced from April to mid-June. Both parents incubate for 20-26 days and care for nestlings which hatch in the end of May – June. Juveniles begin to fly from the end of June – July. Repeated breeding after loss of first clutch was observed. The autumn migration begins in July – early August, at first the adults with gradually moulting primaries fly off. Then the juveniles migrate, most of them fly off in mid-end of September, though the singles observed until the end of October – early November.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.