Green Sandpiper
Tringa ochropus Linnaeus, 1758
Бұлыңғыр балшықшы

1 / 2
adult Aktau, Mangystau
flight Tupkaragan, Mangystau.
- status in Kazakhstan
- on migration · winters here
- conservation status
- IUCN LCleast concern
- sizes
- 21–24 cm, wingspan 41–46 cmweight 60–110 g
- when to see it
- March — Novemberwinters: December — February
- on the site
- 824 observationslast: 25 Oct 2026
- videos
- 2
Description
С дрозда. Низ тела белый, верх темно-серый, почти черный, с зеленоватым отливом и мелкими белыми пестринами, которые издали незаметны. Белые поясница и надхвостье резко контрастируют с остальной темной окраской верха. Это сочетание окраски отличает черныша от других похожих куликов. Ноги зеленовато-серые. Телосложением и окраской более всего похож на фифи, чуть более плотный и коротконогий, более однотонно темный сверху. В полете наиболее надежно отличается темными подкрыльями, контрастирующими с белым брюхом. Светлая бровь короткая, от клюва до глаза, вокруг глаза белое кольцо. Окраска самцов и самок одинакова. Молодые светлее взрослых, сверху темно-бурые, со слабыми рыжеватыми пестринами, на груди мелкие продольные штрихи, сливающиеся в темные пятна по бокам. Окраска взрослых осенью существенно не меняется, только у части птиц начинается линька и оперение становится немного светлее, почти как у молодых, но верх более монотонный, менее заметны светлые рыжеватые пестрины, темные пестрины на груди более резкие, чем у молодых. Вес 60-110 г, длина 21-24, крыло 13.6-15.5, размах 41-46 см.
Distribution
On migration occurs on plains of Kazakhstan, regularly observed on Markakol lake. In highlands of Zailiyskiy Alatau ridge (Bolshoye Almatinskoye lake) recorded in August 4 1972, August 7-22 1975 and in August 5 1976. Though birds recorded in Northern Kazakhstan in summer regularly, only B.K.Stegman in 1932 near Borovoye for a long time observed the pair of Green Sandpipers on the marsh where he saw also the brood some later. Probable nesting in forests of Northern Kazakhstan and Altai has not been proven to date.
- I
- II
- III
- IV
- V
- VI
- VII
- VIII
- IX
- X
- XI
- XII
- Breeding
- Migration
- Wintering
Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited
Latest observations
all species photos · 824 →Species videos · 2
all species videos · 2 →Biology
Common passage migrant, probably rare breeding migrant. Inhabits the forest marshes, lakes and rivers. On migration occurs on the fresh and salt lakes, rivers, streams in open landscape. In spring appears in March – April in southern areas, and in the end of April – early May in northern ones, migrate in small groups or flocks of up to two-three dozen birds. Spring migration finishes in mid – end May. Breeds in separate pairs using the old thrush, dove or crow nests. Clutches of 4 eggs is incubated by female. In Kazakhstan the reliable nesting wasn't found. The autumn migration begins in the end of June - July. From the northern areas Green Sandpipers disappear until mid-September, from the southern ones from the early October to early November. In mild winters the singly birds occurs in southern and south-eastern Kazakhstan.
Sources
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.
2

