Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Red-footed Falcon

Falco vespertinus Linnaeus, 1766
Бөктергі
Red-footed Falcon male 1 / 3

male Kostanay region Karabalyk district, Terentyevka.

all species photos · 240 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN VUvulnerable
sizes
27–⁠33 cm, wingspan 65–⁠78 cmweight 120–⁠190 g
when to see it
April — October
on the site
240 observationslast: 13 Sep 2026
videos
2

Description

Мелкий сокол, меньше голубя, примерно с дербника. Самец узнаваем безошибочно: темно-сизая, почти черная окраска, крылья более светлые, "штаны" и подхвостье кирпично-красные. Самка немного больше самца и совсем другой окраски: с ярко-рыжей или рыже-желтой нижней стороной тела и такой же "шапочкой"; верх серый, с четкими бурыми поперечными пестринами. У самца и самки ноги, восковица и голое кольцо вокруг глаза красные (у самца - темнее, малиновые), в отличие от всех других соколов. Молодые сверху буровато-серые, с рыжими каемками на перьях, низ грязно-белый, с коричневыми продольными пятнами, подкрылья пестрые, ноги темно-желтые, на глазах черная "маска". Молодые похожи на молодых других мелких соколов, особенно снизу. Отличать следует: от молодых пустельг - по темным (не рыжим) верху и черной "маске", от молодых чеглоков - по коричневым (не черным) пятнам снизу (издали не видно), рыжеватой "шапочке" с почти белым лбом, коротким "усам". Годовалые птицы имеют наряд промежуточный между ювенильным и взрослым. Вес самцов 120-190, самок - 130-200 г, длина 27-33, крыло самцов 23.7-25.3, самок - 24.0-26.4, размах 65-78 см.

Distribution

Breeds in northern Kazakhstan in south to Urda, lower reaches of Ural river, middle current of Emba, Naurzum, Astana, foothills of Western Altai, western part of Kalbinskiy Altai, valleys of Bukhtarma and Chernyy Irtysh rivers. On migration occurs in south from breeding range (including Chokpak Pass), a stray bird observed 27 April 1982 on Markakol lake.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 240 →

Species videos · 2

all species videos · 2 →

Biology

Red-footed Falcon is common, in places abundant breeding migrant. Inhabits the areas in the forest-steppe and steppe zones in which the groves and riparian forests alternated by open areas. In spring appears in mid-April – early May, the latest spring migrant were observed near Arys station on May 10th. Migrates in flocks and singly; the migration is slightly visible. Breeds in loose colonies or by separate pairs. Nest is built in deciduous (rare coniferous) tree, often the old Crow, Rook or Magpie nests are used. Clutches of 2-6 (usually 3-4) eggs is in end of May – early June. The female incubates mostly, but male relays female on short time and sometimes brings the food. In first time only male brings the food to nestlings, but later both parents feed juveniles. Juveniles hatch from the end of June to mid-July and fledge in the end of July – August. The autumn migration begins in August, the great migration in flocks observed at Western Kazakhstan in first decade of September.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.