Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Lesser Kestrel

Falco naumanni Fleischer, 1818
Дала күйкентайы
Lesser Kestrel male 1 / 2

male Karazhal, Ayaguz region, Eastern Kazakhstan oblast

all species photos · 396 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
29–⁠33 cm, wingspan 58–⁠75 cmweight 90–⁠180 g
when to see it
March — October
on the site
396 observationslast: 30 Jul 2026

Description

Похожа на обыкновенную пустельгу, чуть меньше. Самец отличается от самца пустельги кирпично-рыжим верхом без пестрин, отчетливым голубым оттенком головы, хвоста, голубовато-серой полосой на крыле; нижняя поверхность крыла очень светлая, почти белая, нет пестрин на маховых или они едва заметны, на нижних кроющих крыла пестрин мало или почти нет, вершина крыла зачернена; хвост слегка клиновидный, в основном за счет удлинения средней пары рулевых. Опятненность низа тела гораздо менее выражена, чем у обыкновенной пустельги, может вовсе отсутствовать. Самка отличается от самки обыкновенной пустельги слегка клиновидным хвостом, но у некоторых птиц это выражено слабо. Пестрины более мелкие, концы крыльев отчетливо темные. Молодые очень похожи на самку, имеют более четкие пестрины на всех участках оперения. У самцов, самок и молодых белые когти. Размерный диморфизм небольшой. Годовалые самцы не имеют голубовато-серой полосы на крыле, часть рулевых полосатые, ювенильные, сменяются на голубовато-серые в течение лета 2-го календарного года. "Трясутся" реже, чем обыкновенные пустельги. Вес самцов 90-180, самок - 135-210 г, длина 29-33, крыло самцов 22.9-24.6, самок - 22.5-25.1, размах 58-75 см.

Distribution

Breeds everywhere in Kazakhstan except the sandy deserts and highlands. At recent years two small colonies recorded in steppe valley on Narym river. On migration occurs everywhere, in Western Tien Shan above 3000 m.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 396 →

Biology

Common breeding migrant. Inhabits the steppes and deserts with the rocky outcrops or clay-stone precipices; the low mountains with rocky gorges and foothills of main ridges. Prefers the areas of grass plains or hills with numerous locusts and other insects. In spring appears in March, but mostly in April. Migrates in loose flocks or small groups. The latest birds at Chokpak Pass were observed in mid-May. Breeds in colonies of one-two dozen birds but separate pairs are not rare too. Nest is built in the rock or clay cavity, between the stones; or in the cavity under the bridges; in old houses, sheep-folds or grave constructions. No special materials are used for nest construction. Rarely uses the old nests of Dove. Laying 2-7 (usually 4-5) eggs is in end April – May or in early June (probably the late nesting of first-breeders). Females incubate mainly, but males relay them for short time (male has brood patches too) and bring the food. Incubation lasts for 24-28 days. In one colony the nests with fresh eggs and the different age juveniles could be found in the same time. Both parents feed juveniles which hatch in the end of May – June and fledge at the age 35-40 days, in July – August. Repeated breeding after loss of first clutches is possible. Post-breeding dispersal begins from the end of June, when the flocks of Lesser Kestrel migrate to northern areas with plenty food (observed in Central Kazakhstan). The autumn migration to south begins in August. At Chokpak Pass first birds appear in the end August – early September, the main migration traffic is in September, about 60 birds perched on stationary traps were observed in August 25 2003. On migration Lesser Kestrels congregate in the loose flocks in foraging, but passage in dense flocks of some dozen birds (observed at Kshi Kaindy Pass, Talasskiy Alatau, 3000 m). On roosting the one-two thousand Lesser Kestrels can be observed in convenient places. Latest migrating birds registered in mid-October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.