Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Merlin

Falco columbarius Linnaeus, 1758
Тұрымтай
Merlin male 1 / 2

male Chapaevo. Almaty oblast.

all species photos · 302 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
25–⁠30 cm, wingspan 50–⁠69 cmweight 125–⁠235 g
when to see it
March — Octoberwinters: November — February
on the site
302 observationslast: 8 Oct 2026
videos
1

Description

Один из самых мелких хищников, меньше голубя, коренастый, с довольно короткими заостренными крыльями, хвост относительно длинный, с прямым обрезом. Самец сверху сизый, с темными продольными штрихами (издали не видны) и темно-бурыми концами крыльев и хвоста; снизу бледно-рыжий, с некрупными темными наствольными пестринами; рыжий цвет заходит на бока шеи и зашеек, образуя характерный "ошейник". Самка заметно крупнее самца, сверху буровато-серая, с сизым налетом и рыжими пестринами, снизу по палевому или почти белому фону крупные светло-бурые или коричневые пестрины. Самку можно спутать с самкой пустельги, но у той окраска в основном рыжая. Приведенное выше описание относится к птицам северного подвида F. c. aesalon. Дербники F. c. pallidus светлее, у самцов на светло-сизых перьях верха охристо-рыжие каемки; самки сверху песочного или рыжевато-охристого цвета, с нерезкими более светлыми пестринами, снизу они тоже светлее самок обыкновенного дербника. Молодые похожи на самку, так что с расстояния отличить их трудно, они несколько темнее сверху и менее пестрые, на надхвостье преобладает бурый цвет, а не сизый, как у самки. Ноги у взрослых и молодых желтые. Вес самцов 125-235, самок - 160-300 г, длина 25-30, крыло самцов 19.1-20.8, самок - 20,9-22,4, размах 50-69 см.

Distribution

Breeds in steppe and forest-steppe zonas of northern Kazakhstan, and also in mountains of east and south-east of Kazakhstan. On migration occurs everywhere, winters in valleys of Irtysh and Syrdarya, in foothills of Altai and Tien Shan. Please see detailed distribution in Kazakhstan in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 302 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Merlin is rare breeding migrant. Inhabits the forest-steppes, steppe rivers and lakes with bush or tree vegetation, the mountain mixed and coniferous forests with outskirts in altitudes to 2500-3000 m in Tien Shan. In spring appears in March in southern areas, or in the end of April in northern ones. Migrates singly, the latest birds observed at Chokpak Pass in early May, in Kyzylkum desert one bird shot in May 26. Breeds in separate pairs, at least 750 m, usually several kilometers apart. Nest is built on ground under the bush or grass tussock; from the dry twigs and is lined with grass. The birds of subspecies F.c.pallidus nest in old Crows nests in bushes, trees at 3-6 m above ground. Living in mountains birds of subspecies F.c.lymani nest mostly in the old Crows or Magpies nests, in trees and bushes, often at 10-15 m above the ground. Laying of 2-6 (usually 4-5) eggs is from early May to end of June. Both parents incubate clutch for about one month from the laying of first egg, mostly female incubates, male brings the food. Chicks are born in the end of June – July. Both parents feed nestlings which fledge at age 30 days old, in mid-July – August. The autumn migration begins from August, and continues to end of October. At Chokpak Pass Merlins appears in September, most birds were registered in October until the end of this month.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000. Г.П.Дементьев, Н.А.Гладков, Е.С.Птушенко, Е.П.Спангенберг, А.М.Судиловская. "Птицы Советского Союза" Том I. Москва, 1951.