Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Peregrine Falcon

Falco peregrinus Tunstall, 1771
Лашын
Peregrine Falcon adult 1 / 3

adult Almaty, Republic Square.

all species photos · 320 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
Red Book of Kazakhstan · I IUCN LCleast concern
sizes
36–⁠51 cm, wingspan 85–⁠117 cmweight 580–⁠800 g
when to see it
February — Octoberwinters: November — January
on the site
320 observationslast: 6 Aug 2026
videos
3

Description

Крупный сокол, больше вороны, меньше кречета и балобана. Сверху однотонно свинцово-серого цвета, голова почти черная. Снизу светло-серый, почти белый, с многочисленными поперечными темными пестринами. На щеках широкие черные "усы", отличающие сапсана от кречета, балобана и ястребов. От чеглока отличается более массивным телосложением и отсутствием ярко-рыжего цвета на "штанах" и подхвостье, поперечной полосатостью низа. Самка крупнее самца, окрашена так же или темнее. Пропорциями сапсан похож на кречета и балобана, но имеет более короткую и широкую основную часть крыла (плечо и предплечье), а кистевая часть более длинная и заостренная, хвост относительно более короткий (немного более ширины крыла). Молодые имеют на нижней стороне тела крупные темные продольные пестрины, а по темно-бурому верху - охристый чешуйчатый рисунок, образованный светлыми каемками перьев; лоб грязно-белый или охристый, "усы" имеют нечеткую границу, восковица голубовато-серая, лапы желто-серые ( у старых и то и другое желтое). Транзитный полет сапсана умеренно быстрый, с нечастыми взмахами, чередуемыми с короткими отрезками скользящего полета. В нападении стремителен, часто атакует птиц в крутом пике с почти сложенными крыльями, при этом слышен резкий свистящий шум. Иногда парит. Крайне редко зависает, трепеща на месте. Вес самцов 580-800, самок - 900-1300 г, длина 36-51, крыло самцов 29.1-33.4, самок - 34.8-37.8, размах 85-117 см.

Distribution

Breeds in the mountain forests of Altai, and occasionally in Naursum and Tien Shan. On migration occurs everywhere, winters in south-east of Kazakhstan. Please see the detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 320 →

Species videos · 3

all species videos · 3 →

Biology

Very rare breeding migrant. Inhabits the groves in plains and the mountain rocky forests near the lakes on altitudes up to 1500 m on Altai. In spring appears in the end of February – March, the latest birds recorded in mid-April – early May. The nest is built on the tree, in the rock holes or on the ground under the stone (shallow depression lined with grass); old crow nests are used also. Breeds in separate pairs, at least 3-5 km apart. Clutches of 3-4 eggs is in April – May. Female incubates for 28-30 days, male brings the food to it. Chicks are born in June – July. Both parent feed nestlings. The autumn migration begins in the end of August, and most birds were registered in September and October. Sometimes Peregrine Falcons winter in Almaty from November to March.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000. Дементьев Г.Н., Гладков Н.А. Птицы Советского Союза.