Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Black Kite

Milvus migrans Boddaert, 1783
Қара кезқұйрық
Black Kite adult 1 / 3

adult Kanshengel. Almaty oblast.

all species photos · 1584 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
55–⁠60 cm, wingspan 160–⁠180 cmweight 630–⁠950 g
when to see it
March — October
on the site
1584 observationslast: 2 Nov 2026
videos
2

Description

Хищник средних размеров, крупнее вороны примерно в 1,5 раза. От всех других наших хищных птиц надежно отличается слегка вильчатым хвостом. Кроме того, в силуэте летящего коршуна характерна форма кистевого сгиба - птица парит на слегка согнутых крыльях. Парением пользуются часто, держа крылья горизонтально, в одной плоскости. Преобладающая окраска темно-коричневая, в целом довольно темная сверху и снизу, голова нередко светлее туловища, есть птицы со светлым, рыжевато-коричневым оперением. Почти у всех птиц на плечевом отделе крыла сверху диагональное посветление. Самцы и самки окрашены сходно. У молодых охристые пестрины на нижней стороне тела, голове, верхних кроющих крыла, снизу крыла - пятно, варьирующее в размерах, образованное светлыми основаниями первостепенных маховых. Вес 630-950 г, длина 55-60, крыло самцов 42.6-50.5, самок - 44.8-51.5, размах 160-180 см.

Distribution

Breeds and occurs on migration almost everywhere, excepting steppe and desert areas. Please see detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 1584 →

Species videos · 2

all species videos · 2 →

Biology

Common, by places numerous breeding migrant. Inhabits the riparian woods and forested lakes. Appears early, from mid March to April, latest migrants observed in mid-May. Arrived singly, in small groups or in loose flocks of up to a hundred birds. Nest is built in trees, on rock shelf or in cavity, from the twigs; nest cup is lined with various soft material (hairs, rags, dry grass etc.). Nest is used usually for several years. Clutches of 2-5, usually 2-3 eggs is from mid-April to May. Female mainly incubates for 30 days; male brings food for her and later for chicks. Nestlings of different ages were found in nests from end May to end of July. Autumn migration begins in August, most active migration observed in September in loose flocks (sometimes up to several hundred birds).

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.