Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Common Raven

Corvus corax Linnaeus, 1758
Құзғын
Common Raven

Tarbagatai foothills, Eastern Kazakhstan

all species photos · 451 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
60–⁠70 cm, wingspan 120–⁠150 cmweight 0.8–⁠1.6 kg
when to see it
March — Julywinters: August — February
on the site
451 observationslast: 4 Nov 2026

Description

Крупная (гораздо больше вороны) черная птица. Несмотря на разницу в размерах, можно спутать с грачом и черной вороной, отличать следует по массивной голове с мощным клювом и "бородой" (удлиненные и заостренные перья), относительно более узким и длинным крыльям, отчетливо клиновидному хвосту. Самец и самка внешне неотличимы, самцы несколько крупнее. Молодые похожи на взрослых, но заметно меньше и стройнее, оперение более матовое. Вес 800-1600 г, длина ок. 60-70, крыло 38.5-47.3, размах 120-150 см.

Distribution

Sporadically nests in the forests, mountains and hills all over Kazakhstan, excluding the central part of it. More detailed distribution in Kazakhstan, please see in Subspecies section.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 451 →

Biology

Rare resident. Inhabits the deciduous, mixed and coniferous forests on plains, and the rocks of alpine zone in mountains at 1500-2000 m in Altai and 1500-3000 m in Tien Shan. Breeds in separate pairs at 5-10 km apart. Nest is located on tree (pine, for example) or cliff ledge; nest is built from dry twigs and is lined with plenty of animal hair, some pieces of paper, rags and ropes. Clutch of 4-7 eggs is laid in late March – early May. Only female incubates over 19-21 days, male feed her. Both parents feed juveniles which fledge at age about one month, in late May to late July.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.