Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Brown-necked Raven

Corvus ruficollis Lesson, 1830
Шөл құзғыны
Brown-necked Raven

Southern Kazakhstan. Karaktau.

all species photos · 111 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
when to see it
April — Septemberwinters: October — March
on the site
111 observationslast: 9 Aug 2026

Description

Взрослые самец и самка черные, голова, передняя часть спины и грудь шоколадно-бурого или темно-коричневого цвета. У отдельных особей коричневый цвет заходит на брюшко. Клюв, щетинки, прикрывающие ноздри, цевка и когти черные. Радужина бурая. Пух белый, с сероватым налетом. Молодые в первом осеннем наряде не имеют на голове и зобе ярко выраженного шоколадно-бурого цвета. Черный цвет тусклый. Длина крыла самцов – 395-419, самок – 362-410 мм.

Distribution

Breeds in southern half of Kazakhstan from Mangyshlak to Semirechye, north to Taushik, Chelkar-Teniz lake, confluence of Sarysu and Kengir rivers and Northern Trans-Balkhash area. Occurs throughout in Betpak-Dala. At wandering and wintering it also observed within this range. Rarely it visits foothills, on Chokpak Pass one bird ringed at October 10, 2002.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 111 →

Biology

Common resident. Inhabits the sand and clay deserts with saxaul trees and low xerophytic vegetation, and arid mountains with rocks. Wandering and wintering birds also occur near villages, farms and slaughterhouses. Breeds in separate pairs at distance 3-10 km from each other. At breeding places appears in early – mid March. Nests is located on tree (saxaul, russian olive, tamarisk) at height 1.2-5 m above the ground, on ruins, in rocks and on tall electricity poles; nest is built from dry twigs and is lined with grass, hair, rags and felt scraps. Clutch of 5-7 eggs is laid in late March – early May. Probably only female incubates for 20-22 days. Both parents feed juveniles which fledge at age 38 days, in late May – early June. Post-breeding movement begins from early October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. "Птицы Казахстана". том 5. Алма-Ата, 1974.