Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Trumpeter Finch

Bucanetes githagineus Lichtenstein, 1823
Шөл суықторғайы
Trumpeter Finch male

male Kokesem well, Ustyurt.

all species photos · 15 →
status in Kazakhstan
on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
when to see it
May
on the site
15 observationslast: 2 Oct 2026

Description

Общая окраска бледных песочно-глинистых тонов. Взрослый самец в весеннем пере сверху бледно-охристо-серый. Верх головы и надхвостье с розоватым оттенком. Первостепенные маховые бурые с беловато-розовыми (иногда почти красными) каемками внешних опахал. Второстепенные маховые черно-бурые с широкими розоватыми пятнами на внешних опахалах. Верхние кроющие крыла бурые с беловато-розовыми пятнами, более широкими на внешних опахалах больших кроющих. Низ бледно-серо-охристый с розоватым налетом. Середина брюшка и подхвостье беловатые. Рулевые черно-бурые с беловатыми концами и розоватыми каемками внешних опахал. Взрослая самка в весеннем пере окрашена менее ярко. Розовый налет на голове, крыле, хвосте и надхвостье у нее бледнее. В осеннем пере взрослые более однотонно буровато-охристые, так как розовые тона оказываются скрытыми. Ноги желтовато-рогового цвета, клюв весной у взрослых ярко-красный, осенью желтовато-бурый, радужина коричневая. Молодые однотонно буровато-охристые. Размеры: самцы - крыло 83.5-91.5 мм, самка - крыло 85.5 мм, хвост 51-55 мм.

Distribution

Breeds and occurs on migration in mountains of Central Kyzylkum desert (Arystanbeltau, Beltau, Aktau and Takhtatau). On Mangyshlak (Western Karatau ridge) the small flock and mating birds were observed on May 1st, 1993. One bright male together with two Mongolian Finches was noticed on watering-place on well near Kanshengel on May 16th, 2001; that indicates on possibility of breeding in more northern areas.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 15 →

Biology

Rare breeding migrant. Inhabits the foothills and cliff slopes of low mountains with sparse vegetation, at distance 400-450 m from water. Nest is located in rocks; is built from the grass stems; and is lined with thin grass leaves. Clutch of 5 eggs is laid in April – May. Both parents incubate clutch. Nestlings and broods of self-supporting juveniles observed in mid-June. Probably rears two broods reared per season. The biology of this bird is not well explored.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. "Птицы Казахстана" том 5. "Наука". Алма-Ата, 1974.