Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Taiga Flycatcher

Ficedula albicilla Pallas, 1811
Шығыс кіші шыбыншы
Taiga Flycatcher female / 1-st winter

female / 1-st winter Almatinskaja obl.,g.Taldykorgan

all species photos · 13 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
when to see it
May — October
on the site
13 observationslast: 7 Aug 2023

Description

Размерами и внешностью сходна с европейской малой мухоловкой (Ficedula parva), подвидом которой раньше считалась. У самцов albicilla рыжее пятно спереди небольшое, только на горле, и окаймлено снизу серой полоской. Самки очень похожи. В отличие от самки европейской малой мухоловки, у которой на основании подклювья есть желтый цвет, у восточной клюв полностью черный. Кроме того, у европейской на нижней стороне тела более выражены охристые тона, восточная снизу более светлая, беловатая.

Distribution

Breeds on Western Altai in upper course of Belaya Uba river and in upper reach of Bukhtarma river near Uryl village, where juvenile with adult recorded 21 July 2001. Probably this race occurs on migration in eastern part of territory of Kazakhstan, from Naurzum Reserve, Mugodzhary ridge and Northern Trans-Aral area; westward to Ust-Kamenogorsk, South Trans-Balkhash area and Almaty. In 25-27 October 1998 one bird observed in Aksu-Dzhabagly Reserve, in Dzhabagly settlement. On Chokpak Station two juveniles ringed 16 September and 1 October 2005.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 13 →

Biology

Rare breeding migrant. It inhabits deciduous and mixed forests in mountains up to 1300 m in Altai. On migration visits bush thickets, man-made forests and groves. It arrives in end of April - early May; poor flight finishes in end of May. Nest is built in tree (in Siberia mostly in tree holes) at 0.1-1.1 m above ground; nest is from moss, dry grass, bast, thin rootlets, and is lined with poplar fluff, hair and feathers. Only female builds nest. Clutches of 4-7 eggs founded in end of May - mid-June. Broods recorded in end June - late July. Only one nest is known for Kazakhstan. Autumn migration passes from the end of August, majority of birds fly out in September, latest migrants recorded in mid - end October.

Sources

Рябицев В.К. (общ. ред.). Птицы Средней Азии: справочник-определитель: в 2 т. Москва; Екатеринбург: Кабинетный ученый, 2019
Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999.
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005