Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Siberian Flycatcher

Muscicapa sibirica Gmelin, JF, 1789
Сібір шыбыншысы
Siberian Flycatcher

VKO, Katon-Karagajskij GNPP, Arshaty

all species photos · 4 →
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
13–⁠17 cm, wingspan 24–⁠27 cmweight 10–⁠16 g
on the site
4 observationslast: 9 Aug 2026

Description

Заметно меньше и темнее серой мухоловки, на которую очень похожа. Отличительные признаки — темный лоб с неясными сливающимися темными пестринами, на горле нет мелких темных пестрин, оно белое, с двумя симметричными темными полосками от клюва книзу по бокам шеи, белое заходит на бока шеи и образует «полуошейник». На крыле светлая полоска, образованная кремовыми каемками больших кроющих второстепенных маховых. Сами второстепенные маховые тоже имеют кремовые каемки. В пропорциях примечательны короткий хвост, длинные крылья, маленький клюв. От ширококлювой мухоловки отличается наличием пестрин на груди. Самец и самка выглядят одинаково. Молодые в гнездовом наряде сверху темнее взрослых, с мелкими светлыми пестринками, особенно заметными на темени и надхвостье, каемки на кроющих крыла и второстепенных маховых более яркие, охристые, на груди и боках темные пестрины. Молодые после летней линьки похожи на взрослых, но имеют более яркие охристые каемки на третьестепенных маховых и больших кроющих крыла. Длина 13-17, размах 24-27 см, масса 10-16 г.

Distribution

Breeding in Western Altai in upper current of Belaya Uba river (Scherbakov, 1974), on Ivanovskiy and Lineyskiy ridges close to Ridder (Scherbakov, 2001) and in Southern Altai in upper reach of Bukhtarma river between Uryl and Berel villages (Berezovikov, Rubinich, 2001; Belyalov, 2002b).

Latest observations

all species photos · 4 →

Biology

Very rare breeding migrant. Inhabits light larch, birch-larch and spruce-larch-birch forest at 900-1800 m. Arrives in end May – mid-June. Breeding in separate pairs. Nest is built in tree (birch, willow, larch) at 1-8 m above ground from thin twigs, grass and lichen lined with larch needles and other soft material. Both partners gather materials, but mostly female builds it. Clutches of 4-5 eggs in mid – end June probably. Both parents feed juveniles, which fledge in mid-July – early August. Broods with two-five juveniles recorded 16 July 2001 - 9 August 1972. Autumn migration begins in late August and finishes in end September – early October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.
Рябицев В. К., Ковшарь А. Ф., Ковшарь В. А., Березовиков Н. Н. «Полевой определитель птиц Казахстана», Алматы, 2014.