Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Red-throated Pipit

Anthus cervinus Pallas, 1811
Қызылтөс жадырақ
Red-throated Pipit breeding 1 / 2

breeding Atyrau area. Ganyushkino.

all species photos · 64 →
status in Kazakhstan
on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
15–⁠18 cm, wingspan 26–⁠30 cmweight 17–⁠24 g
when to see it
April — October
on the site
64 observationslast: 30 Oct 2026
videos
2

Description

В брачном наряде отличается от всех других коньков отчетливо-рыжим, до кирпично-красного, цветом на горле и зобе, обычно (не всегда) более выраженным у самцов. В осеннем оперении и у молодых птиц горло и зоб не рыжие, сходен с луговым коньком; от лугового конька отличается рыжевато-бурым цветом спины, с четкими темными пестринами на пояснице и надхвостье, при навыке можно отличать по более крупным и темным пестринам на боках, более рыжеватому горлу и груди, более ярким беловатым полоскам на крыле. (Если птица в руках: расстояние от вершины первого второстепенного махового до вершины крыла 25-30 мм, нижние кроющие крыла без лимонно-желтого цвета на вершинках.) Коготь заднего пальца длиннее самого пальца и слабо изогнутый, как у лугового конька. На осеннем пролете можно спутать с лесным и пятнистым коньками, отличается от них более охристым низом тела с крупными темными пестринами и более явными светлыми полосками на передней части спины, длинным задним когтем. Вес 17-24 г, длина 15-18, крыло 8.2-9.3, размах 26-30 см.

Distribution

Occurs on migration in plain areas of Kazakhstan from Volga-Ural interfluves eastward to Semipalatinsk. Please see more detailed distribution in the chapter Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 64 →

Species videos · 2

all species videos · 2 →

Biology

Common in places passage migrant. Occurs on grassy shores of rivers and lakes and in flood plains (more rare in steppes), singly or in small groups. In spring arrives in end of April, most of birds migrate in May; last migrants observed in early June. In autumn appears in mid-September, last migrants recorded in of end of October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. "Птицы Казахстана" том 3. "Наука". Алма-Ата, 1970. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург, Изд-во Уральского университета, 2000. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999.