Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Meadow Pipit

Anthus pratensis Linnaeus, 1758
Шалғын жадырағы
Meadow Pipit

Kurty river, Almaty region

all species photos · 141 →
status in Kazakhstan
on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
15–⁠19 cm, wingspan 25–⁠28 cmweight 14–⁠24 g
when to see it
April — October
on the site
141 observationslast: 31 Oct 2026

Description

Чуть меньше и изящнее лесного конька, голова меньше, клюв тоньше, окраска более холодная, сверху буровато-оливковая, верх спины с четкими темными наствольными пестринами, на пояснице и кроющих хвоста они размыты. Горло и грудь охристо-желтоватые, темные пестрины примерно одинаковые на груди и боках. Голова менее контрастна, чем у лесного конька, между глазом и клювом нет четкой темной "уздечки", светлая полоска от клюва под щекой не охристая, а лишь слегка желтоватая, скорее беловатая. Светлые каемки на кроющих крыла неяркие. Коготь заднего пальца слабо изогнутый, длинный, не короче самого пальца, а часто длиннее его. От пятнистого конька отличается неконтрастной окраской головы. Самцы в среднем немного крупнее самок, в окраске отличий нет. В осеннем оперении (с августа) вся окраска с сильным охристым оттенком, особенно у молодых. Отличать от очень похожих краснозобых коньков следует по отсутствию четких наствольных пестрин на пояснице и надхвостье, они размытые. Если птица в руках: расстояние от вершины 1-го второстепенного махового до вершины крыла 19-24 мм, нижние кроющие крыла с лимонно-желтыми вершинками. Вес 14-24 г, длина 15-19, крыло 7.4-8.7, размах 25-28 см.

Distribution

On migration occurs everywhere in flat Kazakhstan and foothills of Western Tien Shan. Two pairs recorded in Ural valley 7 July 1957, and one obtained 2 July 1949 near Yanvarzevo village. On Mangyshlak observed near Shetpe station in May 2004, single bird was watched at 24 April 2003 at Kanshengel.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 141 →

Biology

Common, in places rare, passage migrant. Occurs singly and in flocks of up to 20-30 birds on wet meadows, in grass thickets along the shores of rivers and lakes; flood plains, hayfields, kitchen gardens and stubble fields. In spring arrives in mid to end April, last birds observed in end of May. In autumn appears in early September to early October, most birds migrates in October, the last ones recorded in early-mid November.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.